Metodologie

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Cand devine aceasta istorie orala? Raspunsul pare clar. Schimbarea se produce cand imaginatia istorica si spiritul critic vin sa influenteze povestirea; cand, asa cum Jeremy Brecher subliniaza, exista cunoasterea tiparelor trecutului, doua sute de ani vin sa influenteze memoria timpului aflat in discutie. Conversatiile devin istorice in adevaratul sens al cuvantului atunci cand este format un cont[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metodologie

Cand devine aceasta istorie orala? Raspunsul pare clar. Schimbarea se produce cand imaginatia istorica si spiritul critic vin sa influenteze povestirea; cand, asa cum Jeremy Brecher subliniaza, exista cunoasterea tiparelor trecutului, doua sute de ani vin sa influenteze memoria timpului aflat in discutie. Conversatiile devin istorice in adevaratul sens al cuvantului atunci cand este format un context pentru dialog.

Acest context este furnizat de catre istoric, nu ca si cineva care are o diploma de specialitate si, prin urmare, un monopol asupra interpretarii, ci ca si cineva care printr-un act de imaginatie incearca sa formeze o viziune a schimbarii de-a lungul timpului care poate sa explice prezentul. Este vorba despre aceasta dialectica intre relatarea povestirii si constiinta investigativa si critica, fie a istoricului "profesionist", fie a vecinului interesat, care da istoriei orale adevarata ei dimensiune.

Definitia cheie este ca istoria orala este o naratiune conversationala. Aceasta definitie furnizeaza o modalitate de a impamanteni ideea de istorie in interiorul documentului si da o anumita semnificatie relatiei implicate in crearea ei. Permite, de asemenea, sa se sublinieze interactiunea dintre variatele structuri de limbaj, spectacol si viziune istorica in interiorul interviului si sa speculeze asupra relatiei dintre mit, ideologie si istorie in aceasta viziune.

Memoria umana selecteaza, accentueaza, rearanjeaza si da o noua culoare la tot ceea ce s-a intamplat in realitate si, mai important, inzestreaza anumite episoade fundamentale cu o semnificatie simbolica, adesea pana la punctul de a le transforma in niste mituri, prin amplasarea lor intr-un punct esential al sistemului explicativ al sinelui. Prin acest sistem se exprima ceea ce o persoana are sa spuna despre sine, intr-o maniera particulara, de exemplu prin relatarea unor intamplari care au ca protagonisti alte persoane: putem descoperi multe despre o persoana prin felul in care vorbeste despre ceilalti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.