Metodologia de cercetare criminologica

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.76

nivel: Facultate

Elaborarea teoriilor criminologice. Aceasta constituie poate cea mai dificila sarcina a cercetarii teoretice. Teoria reprezinta o explicatie a relatiei sau relatiilor dintre doua sau mai multe fenomene ori a relatiilor interne intre elementele constitutive ale unui fenomen. Orice teorie este o explicatie, iar orice explicatie priveste o relatie sau un sistem de relatii intre doua entitati. A expli[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metodologia de cercetare criminologica

Elaborarea teoriilor criminologice. Aceasta constituie poate cea mai dificila sarcina a cercetarii teoretice. Teoria reprezinta o explicatie a relatiei sau relatiilor dintre doua sau mai multe fenomene ori a relatiilor interne intre elementele constitutive ale unui fenomen. Orice teorie este o explicatie, iar orice explicatie priveste o relatie sau un sistem de relatii intre doua entitati. A explica inseamna a arata modul in care se deruleaza aceste relatii, sau, altfel spus, modul in care functioneaza un fenomen sau un sistem de fenomene.

O viziune particulara privind o asemenea relatie sau sistem de relatii este denumita teorie, careia i se atribuie, din ratiuni de distinctie, un calificativ relevant, adica un atribut care reflecta esenta explicatiei. [3, 26.] Formularea legilor criminologice. Legea criminologica reprezinta un enunt general privind o regularitate ce caracterizeaza criminalitatea. Categoria de lege criminologica indica o relatie, dar nu una oarecare ci relatia careia ii este propriu un grad sporit de invariabilitate, imperativitate si inevitabilitate intre criminalitate si alte fenomene sau procese naturale sau sociale, relatie in care survin implicatii similare, in conditii determinate, in mod obligatoriu.

Prin lege este denumita o "relatie necesara, esentiala si generala intre obiectele si procesele realitatii, sau in interiorul lor, relatie caracterizata printr-o constanta relativa si printr-o repetabilitate relativa in cadrul anumitor conditii", iar legea criminologica exprima printr-o propozitie acea relatie care caracterizeaza fenomenele criminale. Dat fiind faptul ca realitatea sociala constituie o parte integranta a naturii, si societatii ii este proprie, in egala masura, actiunea unor legi care ii guverneaza existenta. Fenomenele si procesele care alcatuiesc realitatea, naturala sau sociala, inclusiv cele criminale, nu stau sub imperiul intimplarii, asa cum ar parea la o privire superficiala, ele cunosc regularitati relativ stricte.

Elaborarea conceptelor si definitiilor criminologice. Conceptul criminologic (sau notiunea criminologica) reprezinta un sistem de propozitii ce caracterizeaza un fenomen criminal. Conceptul deopotriva descrie si explica un fenomen criminal, luat ca o entitate distincta a realitatii. A descrie inseamna a nominaliza si a prezenta trasaturile caracteristice ale unui fenomen, in timp ce a explica inseamna a prezenta structura lor, modul de interactiune intre acestea, functiile lor in ansamblul fenomenului, precum si relatiile principale ale fenomenului desemnat cu alte fenomene, criminale, sociale sau de alta natura, dar numai in masura in care acesta contribuie la caracterizarea fenomenului ca entitate distincta.

Oricarui fenomen ii sunt proprii o gama larga de insusiri, nu toate acestea constituie insa obiectul notiunii. In concept isi gasesc reflectare numai trasaturile principale si esentiale ale unui fenomen. Bineinteles ca criminologia cerceteaza si alte trasaturi ale fenomenelor criminale, inclusiv cele particulare, in special din ratiuni practice, ce tin de un obiect concret de interes practic, doar ca ele nu fac parte din notiune. Conceptul are o menire bine determinata - menirea de a oferi o reprezentare abstracta a unui fenomen cu scopul de a o putea utiliza ca instrument in activitatea stiintifica, didactica sau practica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.