Metodologia cercetarilor sociologice

5x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.91

nivel: Facultate

Metodologia cercetarii sociologice, reprezinta o analiza a metodelor si tehnicilor aplicate in realizarea si finalizarea cercetarii sociale. Are un caracter normativ si formuleaza strategii de investigare, indica atat eventualele dificultati si neajunsuri, cat si cai de obtinere a unor rezultate valide din punct de vedere stiintific. Clarificarea problemei prin formularea ipotezei. Ce vrei sa prob[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metodologia cercetarilor sociologice

Metodologia cercetarii sociologice, reprezinta o analiza a metodelor si tehnicilor aplicate in realizarea si finalizarea cercetarii sociale. Are un caracter normativ si formuleaza strategii de investigare, indica atat eventualele dificultati si neajunsuri, cat si cai de obtinere a unor rezultate valide din punct de vedere stiintific. Clarificarea problemei prin formularea ipotezei. Ce vrei sa probezi? Care este relatia dintre variabile? Daca cercetarea se vrea eficienta;

Ipoteza trebuie sa fie formulata in asa fel incat materialul faptic sa ofere dovezi care, fie o vor sustine, fie o vor infirma.
Metodologia cercetarii sociologice este un tip de metodologie specializata disciplinar, care se dezvolta in stransa legatura cu teoria sociologica de referinta si metodele sau tehnicile de cercetare empirica.Metodologia cercetarii sociologice se identifica cu o logica a analizei stiintifice a realitatii sociale.

Metodologia ar fi sistemul de norme, tehnici si metode prin care o teorie este testata, controlata si dezvoltata empiric.
Prin metodologie se desemneaza stiinta efectuarii cercetarii. Este vorba de o disciplina generala in care se dezvolta modalitatile de realizare a cunoasterii stiintifice si priveste ansamblul elementelor care intervin in cercetarea vietii sociale.
Rezultatele pentru a-si putea indeplini functia, metodologia cercetarii sociologice cuprinde: definirea adecvata a domeniului studiat, principii si reguli de desfasurare a investigatiilor, instrumentarul de lucru pentru culegerea si analiza datelor, criterii de certificare a calitatii rezultatelor, strategiile explicatiei si constructiei teoretice, integrarea teoriilor particulare in teorii mai generale, precum si trecerea la reflectia filosofica.

In acceptiune extinsa, metodologia este definita ca un domeniu al epistemologiei. In acceptia cea mai restransa, metodologia trimite doar la tehnicile si strategiile de manipulare a datelor.
Concluzia este ca distingem doua surse referentiale ale constituirii metodologiei sociologice: teoria sociologica si metodele si tehnicile de cercetare consacrate in istoria dezvoltarii sociologiei sau in alte stiinte sociale. Cele doua surse sunt raportabile la dimensiunile corelate in integrate ale metodologiei sociologice: dimensiunea teoretica si dimensiunea tehnico-metodica si normativa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.