Metodologia cercetarilor sociologice

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.99

nivel: Facultate

In functie de modelul teoretic general aplicat in vederea explicarii vietii sociale, C.Zamfir (1979) considera ca analiza societatii se poate face abordand, fie o strategie idealista, fie o strategie materialista. In sfarsit, L.Vlasceanu (1982, 37-42) distinge tot in functie de modelul teoretic general aplicat pentru explicarea vietii sociale, doua practici metodologice complementare : cea obiecti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metodologia cercetarilor sociologice

In functie de modelul teoretic general aplicat in vederea explicarii vietii sociale, C.Zamfir (1979) considera ca analiza societatii se poate face abordand, fie o strategie idealista, fie o strategie materialista. In sfarsit, L.Vlasceanu (1982, 37-42) distinge tot in functie de modelul teoretic general aplicat pentru explicarea vietii sociale, doua practici metodologice complementare : cea obiectiva si, respectiv, practica metodologica interpretativa.

In cadrul practicii metodologice obiective se urmareste dezvoltarea sociologiei dupa modelul stiintelor 434g68e naturii : faptele si fenomenele sunt considerate ca obiecte si sunt explicate prin alte fapte sau fenomene sociale. Conceptele epistemologice principale ale pozitiei metodologiei obiective sunt explicatia si predictia bazate pe analiza factorilor determinativi sau a cauzelor. Desi unitara la nivelul celor mai generale principii, practica metodologica A obiectiva >> a evoluat de la pozitivism la operationalism (dupa deceniul al patrulea al secolului al XX-lea) apoi la empirism (in a doua jumatate a secolului al XX-lea) ca apoi sa se consacre sub forma analizei structurale, analizei functionale sau a analizei sistemice a socialului.

Vom detalia aceste curente sociologice separat, in urmatorul capitol al cartii. In practica metodologica interpretativa A se pune accentul pe specificul subiectiv ireductibil al faptelor sociale, ceea ce implica necesitatea concentrarii analizelor asupra semnificatiilor investite si vehiculate de actorii sociali in interactiunile si situatiile lor sociale >> (L.Vlasceanu, 1982, 98-90). Conceptele epistemologice principale sunt intelegerea si interpretarea semnificatiilor subiective ale comportamentelor situationale, prin considerarea scopurilor si motivelor actiunii.

Practica metodologica interpretativa, formulata de filosofia sociala neokantiana si dezvoltata de sociologia interpretativa a lui Max Weber, a evoluat catre interactionism simbolic (G.H.Mead, anii '30), sociologie fenomenologica (A.Schutz, anii '50) si etnometodologie (H.Garfinkel, anii '60). Si acestor curente sociologice la vom acorda o atentie speciala in capitolul urmator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.