Metodologia cercetarii istorice - prezentare sitnetica

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.78

nivel: Facultate

O prima clasificare tine de natura informatilor cuprinse: -bibliografii simple (unde sunt indicate numai: autorul, titlul lucrarii, locul si data aparitiei, numarul de pagini- -bibliografii analitice (care cuprind in plus informatii si aprecieri sintetice apartinand autorului bibliografieiO alta clasificare se realizeaza in functie de aria de cuprindere a bibliografiei. Din acest punct de ved[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metodologia cercetarii istorice - prezentare sitnetica

O prima clasificare tine de natura informatilor cuprinse: -bibliografii simple (unde sunt indicate numai: autorul, titlul lucrarii, locul si data aparitiei, numarul de pagini- -bibliografii analitice (care cuprind in plus informatii si aprecieri sintetice apartinand autorului bibliografieiO alta clasificare se realizeaza in functie de aria de cuprindere a bibliografiei. Din acest punct de vedere avem- bibliografii curente (includ numai lucrarile aparute intr-un interval limitat de timp; de obicei, apar la intervale periodice- bibliografii cumulative (cuprind toate lucrarile aparute pana la data redactarii.

Atunci cand incepem sa cercetam o anumita teza, avem interesul de a avea inca de la inceput o bibliografie cat mai completa. Ideal ar fi sa dispunem de o bibliografie analitica si cumulativa alcatuita recent de un specialist al domeniului. Din nefericire insa, asemenea cazuri sunt rare si de obicei trebuie sa ne alcatuim singuri bibliografia. Pentru aceasta, vom porni de la o lucrare cat mai recenta, care sa inglobeze si tema ce ne intereseaza pe noi; vom citi bibliografia lucrarii respective, oprindu-ne la titlurile ce ni se par relevante, sau, daca lucrarea nu are o lista bibliografica, vom urmari trimiterile bibliografice din notele de subsol de la partea care trateaza subiectul ce ne intereseaza.

Evident, lista astfel obtinuta va fi incompleta, dar ea va reprezenta un inceput Pasul urmator este consultarea bibliografiilor cumulative mai vechi, sau a bibliografiilor curente. In cazul bibliografiilor curente, pentru cercetatorii interesati de istoria romaneasca esentiala este Bibliografia istorica a Romaniei, realizata sub egida Academiei Romane de un colectiv de istorici de la Cluj, si din care au aparut pana acum 10 volume3. Lucrarile inventariate in Bibliografia istorica a Romaniei sunt numerotate si ordonate tematic si cronologic, iar in cadrul fiecarei subteme si a fiecarui segment cronologic dupa criteriul alfabetic, ceea ce usureaza foarte mult consultarea.

Ultimele doua volume contin si o Addenda cuprinzand studii despre istoria Romaniei aparute in strainatate. Daca tema ce ne intereseaza se refera la istoria universala, atunci bibliografia curenta cea mai bogata este Historical Abstracts. Publicata in Statele Unite, aceasta apare in 2 serii a cate 4 volume anual. Seria A cuprinde materiale referitoare la epoca moderna (1450-1914), iar seria B materiale referitoare la istoria lumii dupa 1914. Daca Bibliografia istorica a Romaniei este o bibliografie simpla, Historical Abstracts este o bibliografie analitica, in care se indica pe scurt problema tratata in diferitele lucrari si natura izvoarelor istorice folosite. Dezavantajul major al lui Historical Abstracts este acela ca pentru alcatuirea unei bibliografii trebuie consultate un mare numar de volume.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.