Metodologia cercetarii geografice regionale

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Mult timp, cunostintele geografice nu au avut o dimensiune spatiala si temporala, pana in sec.al XIII-lea acestea fiind aspatializate. Abia Cruciadele si Marile Descoperiri Geografice provoaca curiozitatea starnind trei chestiuni fundamentale : care sunt limitele lumii, care este partea locuita a Terrei si daca, exista o parte inaccesibila a acesteia. Dupa cum spune Christian Jacob intr-o lucrare [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metodologia cercetarii geografice regionale

Mult timp, cunostintele geografice nu au avut o dimensiune spatiala si temporala, pana in sec.al XIII-lea acestea fiind aspatializate. Abia Cruciadele si Marile Descoperiri Geografice provoaca curiozitatea starnind trei chestiuni fundamentale : care sunt limitele lumii, care este partea locuita a Terrei si daca, exista o parte inaccesibila a acesteia. Dupa cum spune Christian Jacob intr-o lucrare ce se vrea o arheologie a viziunii geografice, marea este cea care deseneaza uscatul, de aici rolul ei in largirea orizontului geografic si in conturarea directiilor de dezvoltare a acesteia (L'empire des cartes, Payot 1993).

Astfel, pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea cunoasterea geografica va fi dominata de febra explorarilor si de raportarea rezultatelor acestora pe harti, fara o interpretare sistematica a distributiilor observate. Sub influenta spiritului naturalist situatia evolueaza rapid, trecandu-se de la observatie la explicatie, chiar daca in maniera descriptiva. Aceasta prima mare ruptura in evolutia geografiei ca stiinta se afirma nu in Anglia sau Franta, principalele organizatoare ale explorarilor, ci in Germania, prin operele lui Humboldt si Ritter.

Triumful spiritului naturalist duce astfel la o descriere mult mai fina si mai fidela a distributiilor fizice si antropice, cu tentative de explicare sistematica (Humboldt a fost sensibil la conditionarile climatice care marcheaza vegetatia, agricultura si civilizatiile). Este epoca in care geografia se impune ca o filozofie a naturii.A doua mare ruptura corespunde ultimelor trei decenii ale sec. al XIX-lea cand geografia cunoaste o voga universala impunandu-se nu numai in vestul Europei dar si in S.U.A. sau Rusia. In scurt timp ea devine materie principala in programele de invatamant, de la clasele primare la universitati (institutionalizare) paralel cu multiplicarea publicatiilor si societatilor de geografie (primele fiind infiintate dupa 1870 la Paris, Mexico, Londra si Berlin).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.