Metodologia

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Metodologia este o analiza a metodelor si tehnicilor aplicate in realizarea si finalizarea cercetarii sociale. Are un caracter predominant normativ. Pe baza reflectiei asupra experientelor trecute de cercetare, formuleaza strategii de investigare, indica atit eventuale dificultati si neajunsuri, cit si cai de obtinere a unor rezultate valide din punct de vedere stiintific. Comunicarea permanenta d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metodologia

Metodologia este o analiza a metodelor si tehnicilor aplicate in realizarea si finalizarea cercetarii sociale. Are un caracter predominant normativ. Pe baza reflectiei asupra experientelor trecute de cercetare, formuleaza strategii de investigare, indica atit eventuale dificultati si neajunsuri, cit si cai de obtinere a unor rezultate valide din punct de vedere stiintific. Comunicarea permanenta dintre metodologia generala si metodologiile particulare ar actiona ca un factor de convergenta a strategiilor de cercetare si ca o cale de accentuare a caracterului unitar si global al cunoasterii stiintifice.

Deocamdata, insa, nu este constituita o metodologie generala a cercetarii stiintifice, analizele concentrindu-se la nivelul metodologiei particulare de genul metodologia cercetarii sociologice.
In metodologia cercetarii sociologice au fost dezvoltate ca metode principale de culegere a datelor empirice: ancheta sociala, analiza documentelor sociale, observatia si experimentul. Fiecarei metode ii corespunde un set diversificat de tehnici aplicative, adica de operatii integrate intr-un mod particular de identificare, colectare si prelucrare a datelor empirice.

Tehnicile de investigare sunt: observatia(structurata si participativa), ancheta siciologica, esantionarea, interviul, chestionarul, experimentul.Dintre toate aceste tipuri am ales pentru proiectul nostru "Fumatul in randul adolescentilor" interviul si chestionarul deoarece aceste 3 tehnici ni s-au parut a fi cele mai potrivite pentru a afla ceea ce ne intereseaza. Fumatul constituie o problema majora si cu totii stim cat de daunator este sanatatii noastre. Cu aceste tehnici mentionate inainte o sa aflam ce parere au atat adolescentii cat si tinerii despre fumat.

Observatia constituie tehnica principala de investigatie sociologica intrucat ne ofera informatii cu valoare de fapte, care constituie materialul cel mai bogat, divers si nuantat, susceptibil de analize calitative, caracteristice stiintei sociologice. Volumul de date cules prin observatii de teren constituie baza oricarei cercetari si analize sociologice.

Observam cum se comporta grupul nostru de prieteni, care sunt noile tendinte in moda. Putem fi impresionati de un detaliu, pierzand din vedere ansamblul. Observatia spontana nu ne permite sa facem generalizari. Observatia structurata prezinta construirea unui sistem de categorii in care sa fie incluse faptele de observatie.
Obsrvatia participativa prespune integrarea cercetatorului in colectivitatea studiata, adica participarea lui la viata comunitatii, preluarea de catre acesta a normelor sociale, a credintelor, a sentimentelor si interselor celor pe care ii studiaza..

Ancheta sociologica reprezinta o metoda de cercetare a realitatii sociale bazata, in principal, pe tehnici de producere a datelor cu ajutorul intrebarilor de investigator si al raspunsurilor formulate de subiecti(de persoanele cuprinse in ancheta).Experimentul consta in analiza actiunii unor variabile independente asupra variabilelor dependente intr-o situatie controlata, cu scopul verificarii impotezelor cauzale.

Esantionarea este operatia de construire a unui model redus adica a unui esantion, care reprezinta o parte dintr-un intreg, ce reproduce la scara redusa structura intregului. In cadrul anchetelor sociologice si in sondajele de opinie publica se folosesc tehnicile interogative. Una dintre aceste tehinici este interviul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.