Metodele psihologiei

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Orientarea de factura materialist-laica concepe natura si esenta psihicului pe baze obiective, realiste, in contextul unor determinari specifice, concrete. Fenomenele psihice nu se supraordoneaza celorlalte fenomene din univers, ci se integreaza in acestea ca o categorie particulara a lor. De aceea, analiza si explicarea acestor fenomene trebuie sa urmeze aceeasi schema logica de principiu ca a or[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metodele psihologiei

Orientarea de factura materialist-laica concepe natura si esenta psihicului pe baze obiective, realiste, in contextul unor determinari specifice, concrete. Fenomenele psihice nu se supraordoneaza celorlalte fenomene din univers, ci se integreaza in acestea ca o categorie particulara a lor. De aceea, analiza si explicarea acestor fenomene trebuie sa urmeze aceeasi schema logica de principiu ca a oricaror fenomene naturale. De aici rezulta metode de cercetare a fenomenelor psihice cu caracter obiectiv, verificabil, bazate pe masuratori si date concrete.

Metoda, la rindul ei, pe masura utilizarii si obtinerii rezultatelor de cercetare, determina imbogatirea, revizuirea sau restructurarea metodologiei. Atunci cind anumite elemente ale metodologiei vin in contradictie cu datele concrete ale cercetarii, ele se cer a fi revizuite si modificate. Spre exemplu, se poate ca un cercetator care a pornit de la o metodologie idealist-fideista, pe parcursul acumularii de date si rezultate concrete de cercetare, sa fie determinat sa revizuiasca metodologia. Astfel se produce o schimbare a convingerilor despre natura si semnificatia obiectului studiat.

Metoda reprezinta ansamblul de principii, criterii, reguli si procedee instrumentale, tehnice, utilizate in scopul recoltarii, prelucrarii si interpretarii datelor despre un anumit fenomen sau obiect.
Utilizarea metodei se subordoneaza intotdeauna unui anumit obiectiv care se concretizeaza in doua modalitati: determinarea a ceea ce se doreste sa se cunoasca, pe de o parte, si formularea unei anumite ipoteze (adica a unei propozitii care sa anticipeze rezultatele in legatura cu starea sau transformarea obiectului studiat), pe de alta parte.

In functie de natura obiectivului si de continutul ipotezei, cercetatorul alege si elaboreaza modelul de cercetare, in care este inclusa metoda.Se cere ca intre obiectivul cercetarii si metoda aleasa de investigare sa existe o relatie de adecvare si compatibilitate. In diferitele tipuri de cercetari concrete, in functie de obiectivele si ipotezele formulate, metodele utilizate vor diferi in limite mai mari sau mai mici. Ceea ce se cere este ca, prin utilizarea metodei alese, sa se poata acoperi intreaga sfera a obiectivului cercetarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.