Metodele de invatamant

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Procedeul didactic - reprezinta o secventa a metodei, un detaliu, o tehnica limitata de actiune, o componenta sau o particularizare a metodei. O metoda apare astfel ca un ansamblu corelat de procedee, considerate a fi cele mai oportune intr-o situatie concreta de instruire. Valoarea si eficienta unei metode sunt conditionate de calitatea si adecvarea procedeelor care o compun. Relatia dintre meto[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metodele de invatamant

Procedeul didactic - reprezinta o secventa a metodei, un detaliu, o tehnica limitata de actiune, o componenta sau o particularizare a metodei. O metoda apare astfel ca un ansamblu corelat de procedee, considerate a fi cele mai oportune intr-o situatie concreta de instruire. Valoarea si eficienta unei metode sunt conditionate de calitatea si adecvarea procedeelor care o compun. Relatia dintre metoda si procedeu este dinamica, astfel incat, la un moment dat, o metoda poate deveni procedeu in cadrul altei metode, dupa cum un procedeu poate deveni uneori metoda, in functie de relatia cu celelalte procedee.

De exemplu, explicatia poate fi metoda de sine statatoare sau poate fi un procedeu folosit in cadrul metodei demonstratiei.
Strategia didactica - este un mod de alegere, de combinare si organizare optima a metodelor si mijloacelor de invatamant, in vederea atingerii unor obiective. Modului de combinare a resurselor amintite i se asociaza un anumit mod de abordare a predarii si invatarii. O strategie didactica are semnificatia unei tatonari, a gasirii prin ipoteze anticipate a celei mai bune solutii de rezolvare a unei probleme date.

Modernizarea metodelor didactice este impusa de mutatiile care au loc in zilele noastre si care influenteaza invatamantul: cresterea rolului stiintei, ritmul accelerat al schimbarilor, cererea crescanda de educatie, realitati care nu au fost prevazute de metodologia traditionala, care a devenit insuficienta si uneori ineficienta. Perfectionarea metodelor urmeaza sa se faca accentuand caracterul euristic, activismul si creativitatea. O tendinta care se remarca in prezent este si introducerea si aplicarea in actul didactic a unor metode folosite initial in alte domenii: problematizarea, descoperirea, algoritmizarea, modelarea, analiza structurala, informatizarea, instruirea asistata de calculator etc.

In contextul modernizarii metodelor didactice este absolut necesara aducerea in discutie a metodelor gandirii critice. S-a gresit adesea considerand gandirea critica o "materie" de studiu sau un set de deprinderi care trebuie invatate, memorate si apoi aplicate. In realitate, gandirea critica este un produs, este un nivel la care ajunge gandirea noastra in momentul in care gandim critic din obisnuinta, ca modalitate fireasca de interactiune cu ideile si informatiile pe care le primim sau le descoperim.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.