Metode, tehnici, procedee didactice

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dintre formele pe care le imbraca expunerea sistematica a cunostintelor (povestirea, prelegerea, descrierea, explicatia, conversatia etc.), opinam ca informatica utilizeaza cu precadere explicatia. Elementele explicative domina procesul de instruire informatica, acestea fiind caracteristice atingerii unor obiective de referinta care cuprind formarea de deprinderi si abilitati practice de utilizare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode, tehnici, procedee didactice

Dintre formele pe care le imbraca expunerea sistematica a cunostintelor (povestirea, prelegerea, descrierea, explicatia, conversatia etc.), opinam ca informatica utilizeaza cu precadere explicatia. Elementele explicative domina procesul de instruire informatica, acestea fiind caracteristice atingerii unor obiective de referinta care cuprind formarea de deprinderi si abilitati practice de utilizare a unor produse soft deseori complicate si dominate de interfete neprietenoase fata de utilizator (netransparente).

Ceea ce confera o accentuata nota de adaptabilitate este operativitatea impusa de aplicarea acestei metode prin alternarea expunerii cu demonstratia practica, elevii fiind astfel scosi din pasivitatea posturii de simpli receptori. Analogiile cu situatii cunoscute fac din receptorul pasiv un participant activ la expunere. Expunerea nu se desfasoara in conditii perfect univoce, adica fara alternative si reveniri, nici la disciplinele carora metoda le este caracteristica. La informatica, aceasta se intampla cu atat mai putin.

Elevul primeste in conditii univoce doar ceea ce i se comunica in functie de nivelul de cunostinte dobandit, de propriile-i presupuneri, de experienta sa practica, de nivelul sau de gandire, de intelegerea codului de comunicatie, ca sa nu mai vorbim de oscilatiile de atentie. Profesorul trebuie sa reproiecteze lectia prin prisma posibilitatilor elevilor si cu mijloacele lor de gandire. Accentul trebuie pus pe rationament, prin argumentari temeinice, prin scoaterea in evidenta a modului in care trebuie sa gandeasca.

Expunerea trebuie sa fie insotita de un control permanent al gradului de receptivitate al clasei, urmarindu-se mimica elevilor (edificatoare in special la elevii mici), satisfactia intelegerii lectiei sau ingrijorarea si nelinistea in cazul in care elevul a pierdut firul explicatiei citindu-se pe fata elevilor, intrebarile, repetitia, explicatiile suplimentare, analogiile cu alte notiuni cunoscute permit realizarea unui control permanent al receptivitatii la expunere, in informatica recurgem neaparat la metoda expunerii (explicatiei) atunci cand tema este complet noua si printr-o metoda activa nu se poate descoperi noutatea, sau metoda activa este ineficienta din punctul de vedere al operativitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.