Metode stiintifice de evaluare in vederea selectiei si imbunatatirii performantelor managerului

1x punct

categorie: Management

nota: 9.97

nivel: Facultate

1.Interviurile sunt discutii purtate pe o anumita tema cu scopul evaluarii pregatirii si experientei solicitantului, a corespondentei acestora cu cerintele postului vacant; calitatile si comportamentul solicitantului si modul lor de potrivire cu imaginea organizatiei.

Cele trei tipuri de interviuri prezentate in tabelul de mai sus constituie interviul de profunzime. In selectia per[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode stiintifice de evaluare in vederea selectiei si imbunatatirii performantelor managerului

1.Interviurile sunt discutii purtate pe o anumita tema cu scopul evaluarii pregatirii si experientei solicitantului, a corespondentei acestora cu cerintele postului vacant; calitatile si comportamentul solicitantului si modul lor de potrivire cu imaginea organizatiei.

Cele trei tipuri de interviuri prezentate in tabelul de mai sus constituie interviul de profunzime. In selectia personalului se utilizeaza si interviul initial de triere - care este folosit in faza de preselectie si consta intr-un chestionar scurt de circa 10 minute, in care sunt cerute anumite informatii despre candidat, in urma caruia se acorda un punctaj in functie de care se decide continuarea sau intreruperea participarii candidatului la actiunea de selectie. De asemenea, in cadrul interviului initial de triere se realizeaza o anamneza.

1.Erorile care pot apare in desfasurarea interviului:
Multi dintre cei care intervieveaza au impresia ca pot alege cel mai bun candidat numai pe baza de intuitie, dar acest lucru este infirmat de practica. Printre erorile des intalnite la cei care interviul, amintim:

1.Eroarea generata de judecatile premature: este vorba de formarea unei pareri despre candidat chiar de la inceputul interviului legat si de aspectul exterior ala acestuia, parere pe care o va cauta sa si-o confirme pe tot parcursul interviului, nefiind neaparat fondata pe o apreciere cat de cat obiectiva.

2. Efectul de halo: este legat de aceiasi eroare si se manifesta atunci cand cel care ia interviul este impresionat de un anume raspuns si nu aude in continuare decat lucrurile legate de acesta.
3. Zgomotul cultural: apare atunci cand avem de-a face cu un candidat care a reusit o performanta recunoscuta intr-un anumit domeniu, care nu are nici i legatura cu domeniul in care solicita postul.
Tocmai de aceea, pentru a evita aceste erori, este indicat ca interviurile sa se realizeze de catre persoane specializate in domeniul relatiilor si comunicarii interumane, si anume psihologi. De asemenea este nevoie de respectarea unor reguli de interviu.

2.Testul si chestionarul - testul este o proba definita, implicand o sarcina de executat, identica pentru toti subiectii, un instrument inalt specializat, care implica conditii speciale de aplicare si interpretare.In procesele de selectie si evaluare sunt folosite de catre psiholog urmatoarele tipuri de teste: teste de inteligenta si perspicacitate, teste si chestionare de aptitudini teste si chestionare de personalitate

3. Simularile sau studiile de caz
Acestea imagineaza fragmente ale vietii profesionale, in scopul observarii comportamentului si deciziilor individului testat.

4. Centrul de evaluare sau metoda AC
Este o metoda ce permite selectia persoanelor in functii de conducere dupa cele doua criterii - profesionale si manageriale, presupunand parcurgerea mai multor tehnici de selectie intr-un interval de cel putin doua trei zile. Prin aceasta metoda se studiaza comportamentul candidatilor in situatii critice. Scenariul detailat permite candidatilor sa cunoasca in mod continuu atat rezultatele proprii cat si pe cele ale concurentilor. Pachetele de programe elaborate de catre specialisti permit evaluarea candidatilor pentru fiecare tip de sarcina si aptitudine de conducere. Se pot evalua, de exemplu, urmatoarele aspecte: organizarea corespondentei, formularea unor documente in scris, redactarea unei prelegeri, dezbaterile de grup, asumarea de rol, jocuri de management.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.