Metode si tehnici ale sociologiei manageriale

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.83

nivel: Facultate

Metoda sedintei este recomandata in toate situatiile manageriale, a caror solicitare implica participarea pe plan informational, decizional sau actional a mai multor persoane.Delegarea consta in atribuirea temporara de catre un manager a uneia dintre sarcinile sale de serviciu unui subordonat, insotita si de competenta si de responsabilitatea corespunzatoare.Principalele elemente componente ale pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode si tehnici ale sociologiei manageriale

Metoda sedintei este recomandata in toate situatiile manageriale, a caror solicitare implica participarea pe plan informational, decizional sau actional a mai multor persoane.Delegarea consta in atribuirea temporara de catre un manager a uneia dintre sarcinile sale de serviciu unui subordonat, insotita si de competenta si de responsabilitatea corespunzatoare.Principalele elemente componente ale procesului de delegare sunt urmatoarele: insarcinarea, atribuirea competentei formale si incredintarea responsabilitatii

Insarcinarea consta in atribuirea de catre un manager, unui subordonat, a efectuarii unei sarcini ce-i revine de drept prin organizarea formala. Aceasta implica delimitarea sa de celelalte sarcini, impreuna cu precizarea perioadei in care trebuie realizata, a rezultatelor scontate si criteriilor de apreciere a lor.
Prin atribuirea competentei formale se asigura subordonatului libertatea decizionala si de actiune necesara realizarii sarcinii respective. Evident pentru a deveni efectiva, autoritatea formala trebuie dublata de autoritatea cunostintelor.

Incredintarea responsabilitatii asigura refacerea "triunghiului de aur" al organizarii pentru sarcina in speta, in virtutea responsabilitatii acordate, noul executant este obligat sa realizeze sarcina delegata, in functie de rezultatele obtinute fiind recompensat sau sanctionat.
De retinut este ca in cazul delegarii se produce dedublarea responsabilitatii, in sensul ca, desi executantul raspunde integral de realizarea sarcinii si de utilizarea competentei acordate, managerul care a efectuat delegarea isi mentine in fata superiorilor responsabilitatea finala pentru realizarea sarcinii.

Problema cheie in utilizarea cu success a metodei delegarii este solutionarea corespunzatoare a dilemei incredere- control.
Principalele limite ale utilizarii delegarii sunt: posibilitatea de diminuare a repsonsabilitatii in munca a persoanelor implicate si neexecutarea intocmai a sarcinilor datorita inlocuirii temporare a managerului cu un executant.

Metoda delegarii are un caracter universal, utilizandu-se in toate firmele si la fiecare nivel managerial, ea nu trebuie sa lipseasca din arsenalul nici unui manager. Cu un plus de frecventa se recomanda utilizarea sa la nivelul managementului superior- director general, directori, directori adjuncti, directori economici si ingineri sefi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.