Metode moderne de predare

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.71

nivel: Liceu

Constituirea grupului de experti
Dupa ce au parcurs faza de lucru independent, expertii cu acelati numar se reunesc, constituind grupe de experti pentru a dezbate problema impreuna.

Astfel, elevii cu numarul 1, parasesc echipele de invatare initiale si se aduna la o masa pentru a aprofunda sub-tema cu numarul 1. La fel procedeaza si ceilalti elevi cu numerele 2, 3, 4 sau 5. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode moderne de predare

Constituirea grupului de experti
Dupa ce au parcurs faza de lucru independent, expertii cu acelati numar se reunesc, constituind grupe de experti pentru a dezbate problema impreuna.

Astfel, elevii cu numarul 1, parasesc echipele de invatare initiale si se aduna la o masa pentru a aprofunda sub-tema cu numarul 1. La fel procedeaza si ceilalti elevi cu numerele 2, 3, 4 sau 5. Daca grupul de experti are mai mult de 6 membri, acesta se divizeaza in doua grupe mai mici.

Faza discutiilor in grupul de experti: elevii prezinta un raport individual asupra a ceea ce au studiat independent. Au loc discutii pe baza datelor si a materialelor avute la dispozitie, se adauga elemente noi si se stabileste modalitatea in care noile cunostinte vor fi transmise si celorlati membrii din echipa initiala.

Fiecare elev este membru intr-un grup de experti si face parte dintr-o echipa de invatare. Din punct de vedere al aranjamentului fizic, mesele de lucru ale grupurilor de experti trebuie plasate in diferite locuri ale salii de clasa, pentru a nu se deranja reciproc. Scopul comun al fiecarui grup de experti este sa se instruiasca cat mai bine, avand responsabilitatea propriei invatari si a predarii si invatarii colegilor din echipa initiala.

Reintoarcerea in echipa initiala de invatare
Faza raportului de echipa: expertii transmit cunostintele asimilate, retinand la randul lor cunostintele pe care le transmit colegii lor, experti in alte sub-teme. Modalitatea de transmitere trebuie sa fie scurta, concisa, atractiva, putand fi insotita de suporturi audio-vizuale, diverse materiale.

Specialistii intr-o sub-tema pot demonstra o idee, citi un raport, folosi computerul, pot ilustra ideile cu ajutorul diagramelor, desenelor, fotografiilor. Membrii sunt stimulati sa discute, sa puna intrebari si sa-si noteze, fiecare realizandu-si propriul plan de idei.

Evaluarea
Faza demonstratiei: grupele prezinta rezultatele intregii clase. In acest moment elevii sunt gata sa demonstreze ce au invatat. Profesorul poate pune intrebari, poate cere un raport sau un eseu ori poate da spre rezolvare fiecarui elev o fisa de evaluare. Daca se recurge la evaluarea orala, atunci fiecarui elev i se va adresa o intrebare la care trebuie sa raspunda fara ajutorul echipei.

Exemplul 2. Aplicarea metodei mozaicului la predarea unei lectii de
aritmetica la clasa a V-a. Ca toate celelalte metode de invatare prin cooperare si aceasta presupune urmatoarele avantaje:
• stimularea increderii in sine a elevilor;
• dezvoltarea abilitatilor de comunicare argumentativa si de relationare in cadrul grupului;
• dezvoltarea gandirii logice, critice si independente;
• dezvoltarea raspunderii individuale si de grup;
• optimizarea invatarii prin predarea achizitiilor altcuiva.

"Trebuie sa remarcam calitatea metodei grupurilor interdependente de a
anihila manifestarea efectului Ringelmann. Lenea sociala, cum se mai numeste acest efect, apare cu deosebire atunci cand individul isi imagineaza ca propria contributie la sarcina de grup nu poate fi stabilita cu precizie. Interdependenta dintre membri si individualizarea aportului fac din metoda Jigsaw un remediu sigur impotriva acestui efect".

Metoda cubului
Metoda cubului presupune explorarea unui subiect, a unei situatii din mai multe perspective, permitand abordarea complexa si integratoare a unei teme.

Sunt recomandate urmatoarele etape:
Realizarea unui cub pe ale carui fete sunt scrise cuvintele: descrie, compara, analizeaza, asociaza, aplica, argumenteaza.

Anuntarea temei, subiectului pus in discutie.
1. Impartirea clasei in 6 grupe, fiecare dintre ele examinand tema din perspectiva cerintei de pe una din fetele cubului.
2. Descrie: culorile, formele, marimile etc.
3. Compara: ce este asemanator? Ce este diferit?
4. Analizeaza: spune din ce este facut, din ce se compune.
5. Asociaza: la ce te indeamna sa te gandesti?
6. Aplica: ce poti face cu aceasta? La ce poate fi folosita?
7. Argumenteaza: pro sau contra si enumera o serie de motive care vin in sprijinul afirmatiei tale.
8. Redactarea finala si impartasirea ei celorlalte grupe.
9. Afisarea formei finale pe tabla sau pe peretii clasei.

Exemplul 3. La lectia de recapitulare si sistematizare a cunostintelor - Unitatea de invatare: Divizibilitatea numerelor naturale - clasa a VI-a, am folosit metoda cubului si turul galeriei (a se vedea Anexa 3).

Turul galeriei
Turul galeriei este o metoda interactiva de invatare bazata pe colaborarea intre elevi, care sunt pusi in ipostaza de a gasi solutii de rezolvare a unor probleme. Aceasta metoda presupune evaluarea interactiva si profund formativa a produselor realizate de grupuri de elevi.

Astfel, turul galeriei consta in urmatoarele:
Elevii, in grupuri de trei sau patru, rezolva o problema (o sarcina de invatare) susceptibila de a avea mai multe solutii (mai multe perspective de abordare). Produsele muncii grupului se materializeaza intr-o schema, diagrama, inventar de idei etc. notate pe o hartie (un poster). Posterele se expun pe peretii clasei, transformati intr-o veritabila galerie.

La semnalul profesorului, grupurile trec pe rand, pe la fiecare poster pentru a examina solutiile propuse de colegi. Comentariile si observatiile vizitatorilor sunt scrise pe posterul analizat.

Dupa ce se incheie turul galeriei (grupurile revin la pozitia initiala, inainte de plecare) fiecare echipa isi reexamineaza produsul muncii lor comparativ cu ale celorlalti si discuta observatiile si comentariile notate de colegi pe propriul poster. Turul galeriei se foloseste cu succes impreuna cu metoda cubului asa cum se poate vedea si in exemplul 3 prezentat anterior.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.