Metode evoluate de calculatie a costurilor

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.95

nivel: Liceu

A - Metoda standard cost partial - presupune inregistrarea costurilor in contul de productie (care va fi detaliat analitic pe locuri/zone de cheltuieli), iar in cadrul acestora pe articole de calculatie (materiale, manopera, regie). Astfel, contul de productie va fi debitat cu cheltuieli efective iar in creditul contului vom avea costurile standard ale produselor obtinute, iar la finele lunii - pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode evoluate de calculatie a costurilor

A - Metoda standard cost partial - presupune inregistrarea costurilor in contul de productie (care va fi detaliat analitic pe locuri/zone de cheltuieli), iar in cadrul acestora pe articole de calculatie (materiale, manopera, regie). Astfel, contul de productie va fi debitat cu cheltuieli efective iar in creditul contului vom avea costurile standard ale produselor obtinute, iar la finele lunii - productia neterminata la cost standard.

La finele perioadei de gestiune, productia finita si productia neterminata evaluata la costuri standard vor fi comparate cu cheltuielile efective, abaterile inregistrate (favorabile sau nefavorabile) fiind considerate diferente ce vor fi inregistrate prin intermediul contului care exprima diferentele de pret (903). Toate abaterile vor fi reflectate prin intermediul contului de profit si pierdere, afectand rezultatul.

B- Metoda standard cost unic - in cazul acestei variante, contul de productie se va debita cu materialele consumate, cu manopera, cu cheltuielile de regie la cost standard si se vor credita cu costurile standard aferente produselor obtinute.

Specific variantei standard cost unic este faptul ca in varianta de calcul intalnim prin intermediul contului care exprima productia, costurile standard pe articole de calculatie, iar in cazul creditarii contului de productie intalnim costurile standard aferente produselor aferente.

C - Metoda standard cost dublu - spre deosebire de celelalte variante, aceasta presupune decontarea atat la nivelul consumurilor standard cat si la nivelul cheltuielilor efective.Contul utilizat va fi specific variantei in cauza, fiind cont de compensare standard.

Toate depasirile sau economiile care apar nu vor fi considerate si inregistrari sub forma abaterilor ci sub forma unor indici de echivalenta care se calculeaza pe articole de calculatie (toate articolele de calculatie pe care le avem in calcul).Astfel, se determina abaterile absolute care nu se vor gasi exprimate sau inregistrate in contabilitate, ci utilizate numai in vederea efectuarii unor analize.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.