Metode didactice

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.42

nivel: Facultate

Metoda didactica reprezinta o cale de actiune eficienta, integrata in cadrul activitatii de instruire special pentru atingerea scopului principal al acesteia, operationalizat la nivel de obiective concrete, realizabile printr-un ansamblu de procedee sau tehnici ordonate cu rigurozitate.

Dimensiunea practica a metodelor este probata la nivelul clasei in actiunea de predare, de invata[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode didactice

Metoda didactica reprezinta o cale de actiune eficienta, integrata in cadrul activitatii de instruire special pentru atingerea scopului principal al acesteia, operationalizat la nivel de obiective concrete, realizabile printr-un ansamblu de procedee sau tehnici ordonate cu rigurozitate.

Dimensiunea practica a metodelor este probata la nivelul clasei in actiunea de predare, de invatare si de evaluare care au ca scop dobandirea unor deprinderi si cunostinte de baza si a unor strategii de (auto)instruire in concordanta cu necesitatile si posibilitatile elevilor.

Functiile de baza au un caracter obiectiv in masura in care sunt determinate de finalitatile procesului de invatamant (obiectivele generale specifice, concrete). Ele confirma faptul ca metodele sunt subordonate obiectivelor activitatii de instruire.
Metoda didactica are ca functie centrala asigurarea resurselor actionale, operationale si instrumentale optime pentru realizarea eficienta a obiectivelor activitatii de instruire. In raport de functia centrala pot fi identificate functiile principale: cognitiva, formativ-educativa, motivationala, instrumentala, normativa.

Ele pot fi regrupate astfel:functia cognitiva - asigurarea cailor cognitive (intuitive si logice) optime necesare elevului in invatare;functia noncognitiva - asigurarea cailor noncognitive (motivationale) optime necesare elevului in invatare;functia operationala - asigurarea cailor procedurale optime necesare elevului in invatare (vezi procedeele / tehnicile didactice;functia instrumentala - asigurarea cailor instrumentale optime necesare elevului in invatare (vezi mijloacele didactice).

Structura de baza a metodei didactice corespunde functiilor de baza incluzand un ansamblu de procedee si mijloace didactice subordonate actiunilor care asigura caile eficiente pentru realizarea obiectivelor activitatii de instruire.

Procedeele (sau tehnicile) didactice sunt subordonate metodelor, constituind dimensiunea operationala a acestora. Intervin, ca operatii automatizate, in sustinerea unei metode in cadrul anumitor secvente ale lectiei. In raport cu metoda, procedeele sunt "tehnici mai limitate" realizate intr-un anumit moment al activitatii didactice (lectiei) pentru realizarea unui obiectiv operational sau a unor subobiective (de: evaluare, corectare, exersare, aplicare, consolidare etc.).

Raportul dintre procedeu si metoda corespunde, in plan psihologic, celui dintre operatie si actiune. Ca operatie care tinde sa fie automatizata, procedeul este subordonat actiunii prin care metoda asigura calea de realizare eficienta a activitatii didactice (lectiei) pe tot parcursul acesteia. Procedeul intervine doar intr-un anumit moment al lectiei pentru a sprijini metoda.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.