Metode de investigatie in psihosociologie

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Anumite fapte, intamplari si fenomene, care suscita la un moment dat atentia opiniei publice, starnind dezbateri mai mult sau mai putin aprinse, pot sta la originea unor tentative ale unor psihosociologi de a le oferi o explicatie, in condiAZtiile in care opiniile formulate, in dezbaterea publica, in legatura cu factorii si cauzele evenimentelor comentate se dovedesc superficiale sau de a dreptul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode de investigatie in psihosociologie

Anumite fapte, intamplari si fenomene, care suscita la un moment dat atentia opiniei publice, starnind dezbateri mai mult sau mai putin aprinse, pot sta la originea unor tentative ale unor psihosociologi de a le oferi o explicatie, in condiAZtiile in care opiniile formulate, in dezbaterea publica, in legatura cu factorii si cauzele evenimentelor comentate se dovedesc superficiale sau de a dreptul eronate.

Iata un exemplu cat se poate de elocvent. Cercetarile psihosociologice asupra comportamentului prosocial au luat amploare odata cu analiza urmatoarei intamAZplari socante. Pe la ora 3, in dimineata zilei de 13 martie 1964, Kitty Genovese, in varsta de douazecisiopt de ani, se intorcea acasa de la serviciu (femeia conducea un bar). Deodata, a fost atacata de catre un barbat inarmat cu un cutit. A fost lovita, injunghiata si agresata sexual la numai treizeci de metri departare de locuinta sa, aflata intr un bloc din cartierul Queens, New York.

Luminile s au aprins si ferestrele s au deschis in timp ce femeia striga disperata: "O Doamne! M a injunAZghiat! Ma omoara! Ajutor! Sariti! Oameni buni!" Victima a reusit de doua ori sa se desprinda de atacator, dar numai pentru scurt timp. Treizecisiopt dintre vecinii sai au asistat la chinurile ei, dar nici unul nu a intervenit. In cele din urma, dupa trei sferturi de ora de groaza, un barbat a chemat politia; cand a sosit echipajul de interventie, Kitty Genovese era deja moarta.
Asasinarea lui Kitty Genovese a socat intreaga natiune americana. Meritau sa fie blamati vecinii ei? Parea putin probabil ca toti cei treizecisiopt de martori sa fi fost niste monstri imorali.

Presa si televiziunea si au concentrat comentariile asupra decadentei valorilor morale in societatea contemporana, vitrioland anonimitatea si apatia populatiei din marile orase americane, precum New Yorkul. Diferiti psihiatri au incercat sa explice apatia martorilor, dar fiecare a propus o alta interpretare. Dr. George Serban sustinea ca "atmosfera newyorkeza e plina de nedreptate. Ai senzaAZtia ca ti se poate intampla ceva rau daca te amesteci si ca orice ai face, tot tu iesi prost." Dr. Ralph S. Banay sugera ca apatia celor din jur s ar fi datorat unei confuAZzii intre fantezie si realitate, confuzie generata de nesfarsitul sir de imagini violente de pe ecranul televizorului:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.