Metode de impunere

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.59

nivel: Facultate

Impunerea reprezinta una din laturile procesului fiscal si consta in identificarea tuturor categoriilor de contribuabili, bazei de calcul a impozitului, in determinarea exacta a cuantumului acestuia.
In practica impunerii se utilizeaza metode si tehnici diverse care difera in functie de felul impozitului; de statutul juridic al platitorului si de instrumentele folosite, ceea ce face ca impu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode de impunere

Impunerea reprezinta una din laturile procesului fiscal si consta in identificarea tuturor categoriilor de contribuabili, bazei de calcul a impozitului, in determinarea exacta a cuantumului acestuia.
In practica impunerii se utilizeaza metode si tehnici diverse care difera in functie de felul impozitului; de statutul juridic al platitorului si de instrumentele folosite, ceea ce face ca impunerea sa imbrace mai multe forme.

Spre exemplu, agentii economici, identifica singuri subiectul impozabil, evolueaza baza de calcul si determina sumele de plata la buget, in cazul TVA, accizului, impozitului pe venit, situatii in care se poate considera ca avem de-a face cu autoimpunere.Cota fixa a impozitului reprezinta o suma concreta de unitati monetare aferenta unei unitati de masura a impozitului.

Impunerea in cote fixe se foloseste mai frecvent cand baza de calcul o formeaza un anumit bun, o fapta sau un act: suprafata de teren, capacitatea cilindrica a autoturismului, obtinerea unei autorizatii.
De exemplu, in cazul impozitului funciar se foloseste pe m2 sau pe ha. In acest caz caracterul de cota fixa este determinata de raportul acesteia fata de unitatea de masura a bazei de calcul. Ea poate fi diferentiata in functie de alte criterii, cum ar fi, modul de amplasare a terenurilor, zona de fertilitate s.a.

Impunerea in cote fixe nu tine seama de venitul contribuabilului si nici de situatia personala a acestuia.
Impunerea in cote proportionale este o manifestare directa a principiului egalitatii in fata impozitelor. Conform acestei impuneri se aplica aceeasi cota de impozit indiferent de marimea obiectului impozabil, pastrandu-se in permanenta in aceeasi proportie intre impozit si volumul venitului (valoare averii). Cu toate avantajele fata de impunerea in cote fixe impunerea proportionala are si unele neajunsuri, deoarece nu respecta echitatea in materie fiscala (nu se i-a in consideratie ca puterea contributiva a diferitor categorii sociale este diferita in functie de marimea absoluta a veniturilor si marimea absoluta a averii pe care o poseda).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.