Metode de explorare radioimagistica

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.84

nivel: Facultate

Filmul radiografic este alcatuit dintr-un suport central de celuloza acetil acetata, de 0,15-0,25 mm sau dintr-un poliester. De o parte si de alta a acestui strat urmeza: un strat adeziv, emulsie fotosensibila (formata din bromura de argint inglobata in gelatina), un strat protector.Filmele radiografice au diferite dimensiuni: 13/18, 18/24, 24/30, 30/40, 35/35 si 15/40, iar pentru radiografiile de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode de explorare radioimagistica

Filmul radiografic este alcatuit dintr-un suport central de celuloza acetil acetata, de 0,15-0,25 mm sau dintr-un poliester. De o parte si de alta a acestui strat urmeza: un strat adeziv, emulsie fotosensibila (formata din bromura de argint inglobata in gelatina), un strat protector.Filmele radiografice au diferite dimensiuni: 13/18, 18/24, 24/30, 30/40, 35/35 si 15/40, iar pentru radiografiile dentare 3/4 cm. Ele sunt pastrate in cutii bine inchise, ferite de actiunea luminii.
CASETELE

Pentru efectuarea radiografiilor se utilizeaza casetele metalice care confera filmului protectia impotriva luminii si il mentine intr-un singur plan.Caseta contine doua folii sau ecrane intaritoare impregnate cu saruri fosforescente (Wolframat de Calciu, Sulfura de Yitrium sau Titan) cu pamanturi rare (Gadolinium) care au proprietatea de a emite lumina si dupa ce actiunea razelor X a incetat impresionand filmul radiografic pe fata corespunzatoare.

CAMERA OBSCURA Dupa expunerea la raze X a filmului radiografic acesta este prelucrat la lumina rosie sau verde filtrata. Se scoate din caseta, se fixeaza pe o rama, apoi se introduce succesiv in tancurile de developare. Revelatorul contine substante reducatoare metol si hidrochinona care descompun sarurile de argint impresionate de razele X in granule de argint metalic, negre. Sarurile de argint nereduse sunt indepartate de hiposulfitul de sodiu continut in fixator.

In final filmul este bine spalat intr-un bazin cu apa curenta si se usuca natural sau in dulapuri speciale.Developarea filmului poate fi facuta si cu ajutorul aparatelor automate intr-un timp foarte scurt (1-3 minute) la lumina zilei.Astazi exista aparate cu magazii de clisee, transport mecanic, expunere automata, developare automata, cu laser, etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.