Metode de estimare a secretiei de insulina si a sensibilitatii la insulina

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.74

nivel: Facultate

Aceasta metoda de investigatie a fost elaborata de Andres si col. in 1976 [3], modificata ulterior de Sherwin si col. [37], iar in final adusa la forma sub care se foloseste in prezent de catre DeFronzo si col. [12]. Glicemic clamp este considerata metoda-etalon pentru masurarea rezistentei la insulina.Principiul metodei consta in mentinerea unui nivel fix (de aici si numele derivat din limba engl[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode de estimare a secretiei de insulina si a sensibilitatii la insulina

Aceasta metoda de investigatie a fost elaborata de Andres si col. in 1976 [3], modificata ulterior de Sherwin si col. [37], iar in final adusa la forma sub care se foloseste in prezent de catre DeFronzo si col. [12]. Glicemic clamp este considerata metoda-etalon pentru masurarea rezistentei la insulina.Principiul metodei consta in mentinerea unui nivel fix (de aici si numele derivat din limba engleza, to clamp, care inseamna a fixa) al glicemiei si al insulinemiei.

Deoarece nu am gasit un cuvant romanesc echivalent cuvantului englez clamp, acest termen a fost utilizat ca atare in text, terminologia acceptata international fiind trecuta in paranteza.In functie de nivelul glicemiei care se mentine constant pe parcursul investigatiei sunt cunoscute trei variante:1. Euglicemic Clamp (Euglycemic Clamp): se mentine nivelul bazal normal.

2. Isoglicemic Clamp (Isoglycemic Clamp): se mentine nivelul bazal al subiectului respectiv. Nivelul bazal poate fi normal sau crescut. Spre deosebire de euglicemic clamp, nivelul bazal poate depasi nivelul normal, asa cum se intampla la pacientii cu diabet zaharat. Uneori insa isoglicemic clamp denumeste un euglicemic clamp realizat la nivelul bazal (normal) al individului respectiv. Aceste metode investigheaza sensibilitatea tesuAZturilor (hepatic si muscular) la actiunea insulinei.

3. Hiperglicemic Clamp (Hyperglycemic Clamp): glicemia este mentinuta in jur de 180 mg/dl. Spre deosebire de primele doua variante (euglicemic si isoAZglicemic), hiperglicemic clamp este utilizata de obiAZcei pentru masurarea raspunsului insulinoAZsecreAZtor.
33.2.1. Metoda Euglicemic Clamp (Euglycemic Clamp)Mentinerea constanta a unor nivele fixe pentru insulinemie si glicemie se realizeaza concomitent in cursul investigatiei, dar din motive didactice procedurile sunt prezentate separat.

In cursul euglicemic clamp (EC) protocolul prevede intotdeauna realizarea unui nivel crescut (in general in domeniul fiziologic) peste nivelul bazal al insulinemiei de unde si numele de euglycemic hyperinsulinemic clamp care este echivalent cu euglicemic clamp.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.