Metode de decizie etica - Managementul etic al organizatiilor

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.95

nivel: Facultate

Scopul acestui curs masteral este sa initieze studentul de la filosofie interesat de problemele eticii aplicate - dar si absolventul oricarei alte facultati - intr-o noua profesie ce s-a conturat in ultimele trei decenii: managementul etic. E vorba de managementul aspectelor etice ale vietii oricarei organizatii: spital, primarie, scoala sau universitate. Instrumentele de lucru ale managerului et[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode de decizie etica - Managementul etic al organizatiilor

Scopul acestui curs masteral este sa initieze studentul de la filosofie interesat de problemele eticii aplicate - dar si absolventul oricarei alte facultati - intr-o noua profesie ce s-a conturat in ultimele trei decenii: managementul etic. E vorba de managementul aspectelor etice ale vietii oricarei organizatii: spital, primarie, scoala sau universitate. Instrumentele de lucru ale managerului etic sunt codurile etice, comitetele etice, trainingul etic, auditul etic, metodele de decizie etica etc.

Cursul de fata insista pe metodele de decizie etica si deci pe intelegerea regulilor gandirii morale rationale. Scopul cursului e pragmatic: sa-l faca pe absolvent capabil sa se ocupe in viitor de managementul etic al organizatiilor sau cel putin sa-l faca apt sa se specializeze el insusi in acest domeniu dupa absolvire, in functie de caracteristicile viitorului sau loc de munca. Filosofii au un avantaj comparativ in deprinderea acestei profesii, fiind singurii care studiaza sistematic etica moderna.

Absolventul cursului va fi suficient de dotat pentru a putea ocupa pozitii institutionale care presupun cunoasterea unor tehnici de decizie morala, de scriere si dezvoltare a codurilor etice, de organizare a comitetelor de etica din firme sau din alte institutii. Totodata, speram ca absolventul cursului sa fie mai deschis spre munca in grupuri interdisciplinare, anume constituite pentru a analiza si rezolva problemele de natura morala care apar in institutii (sa fie apt sa organizeze grupuri de decizie dupa metoda Delphi sau de tipul "conferintelor de consensualizare").

Cursul ofera bazele etico-metodologice ale formarii unui expert in managementul eticii, proces de specializare care mai necesita, insa, un efort propriu ulterior de studiere si acomodare cu faptele domeniului in care va lucra. Principalul beneficiu al absolvirii cursului consta in dobandirea unor abilitati si cunostinte legate de manuirea diverselor "instrumente de decizie etica" ce-l fac pe posesor apt sa se dovedeasca util ca etician in procesele decizionale sau de consultanta morala care e de sperat ca vor avea loc la nivelul firmelor, scolilor, redactiilor, spitalelor, guvernelor ori institutiilor internationale (unele metode fiind chiar produsul institutiilor politice europene). Aceste cunostinte formeaza baza educatiei etico-profesionale a unui responsabil cu probleme etice din orice fel de organizatie - o functie care cu siguranta va aparea si la noi.

Cursuri anterioare care e preferabil sa fie absolvite: Introducere in etica, Teorii etice, Etica aplicata (pentru licentiatii Facultatii de filosofie). Studentii care au absolvit alte specialitati pot solicita un training intensiv in marile teorii etice.

Un curs facut de studenti:Acest curs va fi facut de studentii insisi. La fiecare tema exista un material scris, completat de exercitii, teste de autoevaluare si un director Lecturi suplimentare care contine diverse articole, documente oficiale sau capitole din carti care sunt utile pentru intelegerea problematicii dezbatute.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.