Metode de apreciere a evaluarii impactului asupra mediului

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Pentru ambele etape se incepe cu analiza separata a fiecarei componente de mediu si apoi se trece la interpretarea rezultatelor si la agregarea acestora, astfel ca in final sa se ajunga la evaluarea globala a starii mediului inconjurator. Metodele utilizate pentru evaluarea globala se numesc metode de interpretare, dar pot fi privite si ca metode de integrare. Metodele de evaluare globala sunt, in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode de apreciere a evaluarii impactului asupra mediului

Pentru ambele etape se incepe cu analiza separata a fiecarei componente de mediu si apoi se trece la interpretarea rezultatelor si la agregarea acestora, astfel ca in final sa se ajunga la evaluarea globala a starii mediului inconjurator. Metodele utilizate pentru evaluarea globala se numesc metode de interpretare, dar pot fi privite si ca metode de integrare. Metodele de evaluare globala sunt, in general, de tipul multicriteriu si pot sa reprezinte abordari de tip calitativ, cat si cantitativ.

Din categoria abordarilor de tip calitativ fac parte metodele de evaluare ilustrative si respectiv cele experimentale. Metodele de evaluare ilustrative folosesc harti sau grafuri de suprapunere (metoda suprapunerilor), liste de control, matrici (metoda Leopold), diagrame, relatii.Metodele experimentale se refera la evaluarea starii mediului de catre grupuri de experti, care se bazeaza pe rationament profesional si experienta anterioara.Metodele pur analitice, folosesc un aparat matematic complex si o tehnica de calcul moderna, pentru o abordare cantitativa a problemei evaluarii globale a starii actuale sau de perspectiva a mediului inconjurator.

Un prim pas in analiza unui sistem in vederea evaluarii starii mediului, il constituie identificarea indicatorilor de mediu (indicatori ecologici) care caracterizeaza sistemul.
Indicatorii ecologici pot fi grupati fie pe factori de mediu (apa, aer, fauna, flora etc.), fie pe anumite categorii de subsisteme identificate in cadrul sistemului respectiv. Aceste categorii de subsisteme (subsistemul clima, subsisteme terestre, subsisteme acvatice) depind de tipul de activitate umana propusa si reprezinta indicatori de nivelul doi.

Selectarea indicatorilor mai trebuie sa tina seama de gradul de perturbare care poate fi tolerat si de tipul de optiuni care raman deschise pentru o utilizare in viitor a potentialului resurselor naturale respective.In cadrul indicatorilor de nivelul 2 (grupati sau nu pe categorii) se definesc indicatorii de baza (indicatori de nivel 1) adica acele componente reprezentative care joaca un rol cheie in functionarea sistemului, sau in descrierea functionarii acestuia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.