Metode de analiza a gradului de poluare

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.82

nivel: Facultate

2. Mirosul
Mirosul poate servi pentru depistarea agenților poluanți atmosferici. În plus, mirosului i se asociază și primele simptome de iritare a aparatului respirator, care reacționează chiar la concentratii relativ mici de poluanți, sub cele toxice (tabelul 8.1).
Mirosul poate fi aplicat și în analiza organoleptică a apei și există o scară de intensități a mirosurilor.
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode de analiza a gradului de poluare

2. Mirosul
Mirosul poate servi pentru depistarea agenților poluanți atmosferici. În plus, mirosului i se asociază și primele simptome de iritare a aparatului respirator, care reacționează chiar la concentratii relativ mici de poluanți, sub cele toxice (tabelul 8.1).
Mirosul poate fi aplicat și în analiza organoleptică a apei și există o scară de intensități a mirosurilor.

3. Gustul
Poate fi aplicat în aprecierea calității apei potabile. Pentru aceasta, după testarea apei, se poate preciza felul gustului: acidulat, sărat, amar, sărat ? amărui, dulce, acru, special.

4. Auzul
Auzul este un indicator fin al poluării sonore.

INDICATORII BIOLOGICI
Caracterizarea gradului de poluare cu indicatori biologici se bazează pe reacțiile biologice ale indivizilor, ale populațiilor și ale biocenozelor în diferite stadii și condiții de poluare a mediului.
Metoda indicatorilor biologici [3,4] se aplică mai mult pentru caracterizarea apelor poluate (tabelul 8.2). Analiza apei potabile prin utilizarea indicatorilor biologici permite studiul potabilității acesteia, depistarea cauzelor unor modificări ale caracteristicilor organoleptice, oferă informații despre funcționarea eficientă a instalațiilor de tratare a apei potabile etc.

ANALIZE DE LABORATOR
Alegerea metodei de analiză pentru diferiți agenți poluanți depinde de:
- concentrația și toxicitatea agenților poluanți;
- cantitatea emisă în mediu în funcționarea normală a instalațiilor;
- modul de acțiune chimică a agenților poluanți etc.

PRELEVAREA PROBELOR
Analizele de laborator trebuie să fie precedate de [5]:
- o tehnică specială de prelevare a probelor pentru analiză;
- o prelucrare adecvată a lor (unde este cazul).

Proba de substanță poluantă prelevată din aer trebuie să fie [6]:
- reprezentativă (să prezinte aceleași cantități și caracteristici ca ale mediului din care s-a făcut prelevarea);
- să respecte și să redea compoziția reală a agenților poluanți, atât din punctul de vedere fizic (mărimea particulelor), cât și al compoziției chimice.

Eșantionarea probelor trebuie făcută diferențiat și secvențial:
1. Se stabilesc locurile și perioadele de timp cele mai potrivite pentru prelevarea eșantioanelor reprezentative.
2. Prelevarea probelor [7,8] se va face în strânsă corelație cu o serie de detalii tehnice cum sunt: volumul eșantionului, adâncimea (în cazul apei), înălțimea (în cazul aerului) de recoltare, poziția față de firul apei, de maluri, de guri de deversare etc.
3. Pentru poluanții atmosferici [7] se pot preleva probe integrale de aer; se pot extrage prin filtrare doar aerosolii; se pot analiza depuneri pe suport activ sau inert sau se efectuează reacții de identificare și măsurare directă a agentului nociv.
4. Pentru analiza poluanților din apă probele pot fi de apă filtrată sau nefiltrată, luată în aval sau în amonte față de puncul de interes public, cu mâl etc.
5. Momentul de prelevare a probelor se corelează cu perioada de activitate industrială sau publică ce generează noxa respectivă, precum și cu condițiile atmosferice critice.
6. Controlul agenților poluanți industriali consideră ca timp de prelevare cel de la începerea activității industriale, până la încheierea acesteia. Determinările din timpul pauzei industriale nu sunt excluse, deoarece astfel se testează capacitatea proprie de autoepurare a aerului sau a apei și permite posibilitatea de a sesiza eventual și alte surse pentru același agent poluant [8].
7. Măsurarea gradului de poluare trebuie să se efectueze atât în laboratoarele unităților industriale generatoare de agenți poluanți sau potențiali poluatori, cât și în laboaratoarele inspecțiilor de control sau ale institutelor de cercetare acreditate.
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.