Metode de acoperire a riscului valutar

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

In scopul protejarii impotriva riscului valutar au fost dezvoltate o serie de metode care se pot grupa in doua mari categorii:Metode de acoperire interna sau contractuale - in aceasta categorie se includ acele tehnici pe care firma le poate initia si derula ca urmare a propriei activitati;Metode de acoperire externa sau extracontractuala - in care initierea si derularea lor necesita colaborarea cu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode de acoperire a riscului valutar

In scopul protejarii impotriva riscului valutar au fost dezvoltate o serie de metode care se pot grupa in doua mari categorii:Metode de acoperire interna sau contractuale - in aceasta categorie se includ acele tehnici pe care firma le poate initia si derula ca urmare a propriei activitati;Metode de acoperire externa sau extracontractuala - in care initierea si derularea lor necesita colaborarea cu o institutie specializata, de regula o banca.

Tehnicile de acoperire intema cuprind o gama foarte larga de actiuni pe care le pot initia firmele in scopul prevenirii si atenuarii riscului valutar inca din faza intocmirii contractelor de import/export prin introducerea unor clauze contractuale cu privire la moneda de contract sau la pretul marfii.

Principalele modalitati de acoperire interna sunt:
-clauzele valutare;
-alegerea monedei de contract;
-includerea in pret a unei marje asiguratorii;
-sincronizarea incasarilor si platilor in aceeasi valuta;
-anticipari si intarzieri in efectuarea platilor si incasarilor;
-derularea corecta si operativa a contractului de vanzare internationala.

Managementul riscului valutar utilizeaza in ultimii ani instumente financiare noi care se tranzactioneaza pe piete specializate. Printre metodele extracontractuale se numara:
- contracte forward;
- contracte de swap valutar;
- contracte futures pe valute;
- contracte options pe valute.

SC XYZ SRL a fost infiintata in 1991 si inregistrata la Registrul Comertului cu nr. J 40/6387/1991 din 15.07.1991.Societatea are capital social de 250.000 EURO.Obiect de actvitate: import-export de materii prime, respectiv metale, laminate, placi fibrolemnoase si cherestea de rasinoase.In prezent, SC XYZ SRL ocupa un loc important in cadrul exportului de cherestea de rasinoase si fag, deruland anual peste 140.000 m3 de cherestea, avand o cifra de afaceri de
peste 15.000.000 USD. Expedierile de marfa se fac pe nave de linie care sunt proprietatea societatii. Se fac expedieri lunare de valori intre 50.000 EURO pana la 200.000 EURO.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.