Metode cromatografice in faya lichida

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Forma picului. Atunci cand coeficientul de distributie nu depinde de concentratie, reprezentarea grafica a concentratiei in faza stationara, in functie de concentratia in faza mobila, va fi liniara. O reprezentare grafica de acest tip este denumita izoterma. In mod obisnuit, se intalnesc si izoterme neliniare, in special de tipul convex. Cele trei tipuri de izoterme posibile sunt ilustrate in fig.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metode cromatografice in faya lichida

Forma picului. Atunci cand coeficientul de distributie nu depinde de concentratie, reprezentarea grafica a concentratiei in faza stationara, in functie de concentratia in faza mobila, va fi liniara. O reprezentare grafica de acest tip este denumita izoterma. In mod obisnuit, se intalnesc si izoterme neliniare, in special de tipul convex. Cele trei tipuri de izoterme posibile sunt ilustrate in fig. 1.11. De asemenea, sunt ilustrate formele picurilor cromatografice rezultante si modul in care retentia se schimba, in functie de marimea probei, pentru fiecare dintre izoterme.

In general, izotermele liniare convexe sunt gasite, in mod experimental, in toate domeniile cromatografiei. Spre deosebire de acestea, izotermele concave, atunci cand sunt observate, apar numai in cazul cromatografiei de repartitie. Acestea sunt, in mod obisnuit, rezultatul supraincarcarii coloanei cu o cantitate excesiva de proba. Asa cum se arata in fig. 1.11, o izoterma concava produce o crestere a timpului de retentie, odata cu cresterea marimii probei, in timp ce, pentru izotermele convexe se observa fenomenul invers. In ecuatia (1.12), volumul de retentie poate fi inlocuit prin timpul de retentie, ceea ce inseamna ca latimea este masurata in unitati de timp.

Asa cum s-a aratat in fig. 1.9, o micsorare a eficientei coloanei este indicata de dispersia zonelor. Intr-o coloana (sau strat), dispersia zonelor are ca origine trei surse principale: curgerea pe traiectorii multiple, difuzia moleculara si natura transportului de masa. Acestea sunt descrise pe scurt in paragraful urmator.
Semnificatia curgerii pe traiectorii multiple este aceea ca moleculele unei probe vor trece prin coloana cu viteze diferite.

De exemplu, marimea, forma si aglomerarea particulelor vor determina felul traiectoriei accesibile pentru trecere. Difuzia moleculara descrie miscarea de indepartare, in sens longitudinal, fata de o zona compacta, pe masura ce banda trece prin coloana.
In general, acest efect este minor in comparatie cu celelalte doua, in afara cazului in care se folosesc viteze de curgere foarte, foarte mici.
Efectele transferului de masa reprezinta, in majoritatea cazurilor factorul principal care contribuie la dispersia zonelor. in mod continuu, moleculele de solut trec din faza mobila in faza stationara si invers (v. fig. 1.1 si 1.6).

Datorita acestei actiuni, la un moment dat, unele molecule dintr-o zona data vor avea viteze mai mari decat altele si datorita acestei miscari intamplatoare, inainte si inapoi, (se poate masura numai viteza medie), zona se va lungi (se va dispersa) pe masura ce coboara in coloana.
Dispersia zonelor poate apare si in alte zone ale cromatografului, de exemplu in sistemul de injectie, in tuburile de conexiune sau in detector. Intr-un cromatograf bine conceput, toate aceste efecte sunt minimalizate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.