Metoda verigilor

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.67

nivel: Facultate

Veriga reprezinta traiectoria pe care se deplaseaza o piesa in procesul de fabricatie intre doua locuri de munca succesive.
Dupa criteriul in functie de care se face amplasarea locurilor de munca metoda verigilor se poate utiliza in doua variante:
-metoda verigilor (varianta I)
-metoda verigilor (varianta a II-a)

A. Metoda verigilor (varianta I) foloseste drept[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metoda verigilor

Veriga reprezinta traiectoria pe care se deplaseaza o piesa in procesul de fabricatie intre doua locuri de munca succesive.
Dupa criteriul in functie de care se face amplasarea locurilor de munca metoda verigilor se poate utiliza in doua variante:
-metoda verigilor (varianta I)
-metoda verigilor (varianta a II-a)

A. Metoda verigilor (varianta I) foloseste drept criteriu de amplasare frecventa legaturilor dintre locurile de munca.
Pentru aplicarea metodei trebuie sa se porneasca de la cunoasterea produselor ce trebuiesc executate in cadrul unitatii de productie si a procesului tehnologic de fabricatie a acestora (cu precizarea succesiunii operatiilor de executat si a locurilor de munca pe care se executa operatiile).

Aplicarea metodei presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
a) Elaborarea tabelului de inventariere a verigilor. In acest tabel, pe orizontala se vor trece produsele (reperele) de executat, in dreptul fiecaruia trecandu-se in coloane separate succesiunea operatiilor si verigile corespunzatoare.

b) Intocmirea tabloului verigilor. Acesta se intocmeste sub forma unor patrate, trecand pe orizontala denumirea locurilor de munca simbolizate cu litere de la A la Z, in ordinea normala, in functie de numarul locurilor de munca, iar pe verticala, in stanga, aceleasi locuri de munca, notate insa de jos in sus. Se formeaza astfel un sistem de linii si coloane formate din patrate, fiecarui patrat corespunzandu-i o anumita veriga.

Pe baza datelor din tabelul de inventariere a verigilor se va trece in tabloul verigilor, in patratul corespunzator fiecarei verigi cate un segment de dreapta vertical, ori de cate ori apare veriga respectiva in tabel.

Dupa trecerea verigilor din tabel in tabloul verigilor sub forma de segmente de dreapta se face o insumare a acestor segmente , atat pe orizontala, cat si pe verticala, stabilindu-se in acest mod numarul de legaturi al fiecarui loc de munca cu celelalte locuri de munca.
c) Elaborarea schemei de amplasare a locurilor de munca.

Esenta metodei verigilor consta in elaborarea unei scheme de amplasare la care dispunerea locurilor de munca sa se faca pornind de la locul de munca cu cele mai multe legaturi, conform tabloului verigilor si asezarea in imediata apropiere a acestuia a locurilor de munca cu care acesta are cele mai multe legaturi, apropierea sau departarea stabilindu-se in functie de numarul de legaturi, in ordinea lor descrescatoare. Aceeasi regula este valabila in continuare si pentru celelalte locuri de munca, luate in ordinea descrescatoare a legaturilor.

Stabilirea locurilor de amplasare se face prin folosirea unui caroiaj cu ochiuri triunghiulare sau patratice, fixandu-se locul de munca cu cele mai multe legaturi in centrul caroiajului, iar in apropierea acestuia, in diferitele colturi, conform regulii aratate, celelalte locuri de munca.

c) Schema teoretica de amplasare a locurilor de munca se prezinta sub forma unei grile cu ochiuri triunghiulare.
Tehnica dupa care se realizeaza aceasta amplasare presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

1. Se amplaseaza in centrul grilei locul de munca care are cel mai mare numar de legaturi cu celelalte locuri de munca (C).
2. Langa locul de munca amplasat in centrul grilei (C) se amplaseaza locul de munca cu care acesta are cel mai mare numar de legaturi (4), astfel incat acestea sa formeze baza unui triunghi din caroiaj.

3. Se calculeaza numarul total de legaturi al fiecarui loc de munca neamplasat inca cu perechea de locuri de munca amplasate si se va alege locul de munca care are cel mai mare numar de legaturi cumulatcu ambele locuri de munca ce va fi amplasat in cel de al treilea varf al triunghiului cu baza formata de cele doua locuri de munca amplasate anterior.

4. Se calculeaza numarul total de legaturi al fiecarui loc de munca neamplasat ca fiecare pereche de locuri de munca amplasate.
Locul de munca cu numarul maxim de legaturi se va amplasa in cel de-al treilea varf al triunghiului cu baza formata din perechea de locuri de munca la care acest numar total de legaturi se refera.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.