Metoda studiului de caz

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Studiile de caz se pot concentra asupra unui caz sau asupra mai multora. In ultima situatie alegem cazurile pentru a insista asupra unui tip de caz mai degraba decat sa incercam sa includem toate tipurile de cazuri pe logica esantionarii. Studiul cu un singur caz se foloseste pentru a confirma sau infirma o teorie sau pentru o situatie unica sau extrema. Selectarea cazurilor trebuie sa fie in func[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metoda studiului de caz

Studiile de caz se pot concentra asupra unui caz sau asupra mai multora. In ultima situatie alegem cazurile pentru a insista asupra unui tip de caz mai degraba decat sa incercam sa includem toate tipurile de cazuri pe logica esantionarii. Studiul cu un singur caz se foloseste pentru a confirma sau infirma o teorie sau pentru o situatie unica sau extrema. Selectarea cazurilor trebuie sa fie in functie de teoria testata.In studiile de caz trebuie sa avem o anumita variatie in valorile variabilei sau variabilelor studiate, care va fi analizata. Studiile de caz constituie pentru stiintele sociale un substitut al experimentului.

In functie de scopul pentru care vrem sa le folosim, exista mai multe tipuri de studii de caz: Exploratorii, in care cercetarea de teren si colectarea de date poate fi facuta inainte de definirea ipotezelor. Acest tip de studiu poate fi considerat ca unul preliminar pentru anumite cercetari; Explicative, in care cautam sa gasim relatiile cauzale care explica fenomenul studiat; Descriptive, in care cazurile sunt legate de o teorie. Descriem cum se leaga fiecare aspect al cazului de teoria avansata, incercand sa vedem cum functioneaza relatiile de tipul cauza-efect.

Cazul reprezinta o experienta sau situatie particulara, de multe ori o situatie-problema, de preferat reala si contemporana, care este studiata intensiv pe o anumita perioada de timp. Studiul de caz este o investigatie intensiva concreta, a unui fenomen contemporan in contextul de viata real, bazata pe surse multiple de date; frontierele dintre fenomen si context nu sunt clar delimitate. In cercetare, studiul de caz poate fi utilizat ca metoda de investigare - de colectare dedate referitoare la anumiti subiecti, de realizarea de analize teoretice/ conceptuale, de solutionarea cazurilor, de formulare a unor concluzii si predictii referitoare la aspectele analizate.

El poate fi utilizat:-inaintea introducerii variabilei independente, in etapa pregatitoare a experimentuluisau anchetei-dupa introducerea variabilei independente.Daca in cazul experimentul numarul de variabile este redus la 3-4, studiul de caz se aplica in acele situatii in care o astfel de reducere nu poate avea loc si se lucreaza cu un numar mare de variabile; posibilitatea de control a fenomenului studiat este mica, manipularea fiind zero. Tehnicile utilizate in studiul de caz sunt:observatia, studiul documentelor, interviul si,uneori,datele cantitative (de exemplu, datele unei testari sau micro anchete).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.