Metoda stiintifica in stiintele socio-umane

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Aceasta problema, pe care ne-o propunem spre solutionare, rezulta in urma unui numar semnificativ de observatii referitoare la analiza dinamicii si a climatului organizational la nivelul multiplelor institutii. In acelasi timp, trebuie sa ne asiguram de faptul ca problema nu are inca o solutie pertinenta. Degeaba observam ca stand la umbra unui mar, ne cade un fruct in cap. Poate vom fi capabili s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metoda stiintifica in stiintele socio-umane

Aceasta problema, pe care ne-o propunem spre solutionare, rezulta in urma unui numar semnificativ de observatii referitoare la analiza dinamicii si a climatului organizational la nivelul multiplelor institutii. In acelasi timp, trebuie sa ne asiguram de faptul ca problema nu are inca o solutie pertinenta. Degeaba observam ca stand la umbra unui mar, ne cade un fruct in cap. Poate vom fi capabili sa ne intrebam de ce cade, sa ne punem problema si apoi sa gasim explicatia. Insa aceasta problema a fost rezolvata acum mult timp de catre Newton. Referitor la acest aspect, investigarea solutiilor pertinente este de domeniul metaanalizei, demers ce ar trebui sa preceada etapa enuntarii.

Legaturile omului de stiinta cu domeniul investigat sunt, din nou, de mare importanta. Am depasit epoca renascentista in care un om putea fi foarte bun in chimie, fizica, anatomie, arte, matematici si asa mai departe. Volumul de cunostinte acumulat de omenire este atat de mare, incat chiar intr-un subdomeniu limitat, fiinta umana este depasita.

Enuntarea problemei presupune formularea acesteia in scris, in termeni clari si expliciti. In urma formularii problemei, rezulta obiectivele cercetarii, obiective exprimate in termeni de obiective generale si specifice.Obiectivele generale ghideaza cercetarea in ansamblul ei. Un studiu stiintific are unul, maxim doua obiective generale. Nu ne putem concentra eforturile pe mai multe planuri - ori planurile sunt ghidate exact de modul de formulare al obiectivelor generale.

Obiectivele generale ale unei cercetari sunt formulate in urma unui cumul de observatii si, eventual, in urma unui studiu metaanalitic. In ultima situatie, este necesara prezentarea rezultatelor studiului metaanalitic care a ghidat formularea obiectivului general si prin care se demonstreaza lipsa de abordare sau abordarea nepertineta a problemei studiate. Spre exemplu, constatam ca pe masura ce creste numarul de kilometri parcursi cu un automobil, creste si riscul de aparitie al unui accident si ne propunem sa studiem stiintific aceasta problema.

In mod normal, ar trebui sa incepem prin a analiza cercetarile existente in acest domeniu si sa desfasuram un studiu metaanalitic. In urma acestui studiu, putem preciza obiectivul general al cercetarii, de forma: "Obiectivul general al cercetarii il reprezinta stabilirea relatiei existente intre numarul de kilometri parcursi si probabilitatea de aparitie a unui accident rutier". Observam ca enuntarea problemei ce urmeaza a fi studiata s-a facut extrem de clar si explicit, astfel incat se pot defini termenii si conditiile proiectarii unui studiu experimental sau a unei cercetari bazate pe sondaj.

Obiectivele specifice reprezinta aspecte detaliate ale investigatiei stiintifice, deriva din obiectivul general si creeaza baza formularii ipotezelor de cercetare (alternative). In functie de dimensiunile cercetarii si de resursele pe care le are la dispozitie cercetatorul, se pot formula unul, doua, trei... douazeci de obiective specifice, aflate in legatura cu obiectivul general.

Concluzionand, enuntarea problemei reprezinta prima etapa a demersului stiintific. Ea este insotita de un studiu al cercetarilor in domeniu si de prezentarea clara si precisa, in termeni cuantificabili, a obiectivelor generale si specifice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.