Metoda just in time

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Just in time sau JIT este un ansamblu de tehnici cantitative si calitative gestiune si dincolo de aceasta, aproape o solutie globala de management strategic si operational, chiar filosofie.
Instrument simplu in aparenta, JIT releva pe parcurs o serie de dificultati de aplicare prin implementarea unui ansamblu de metode si proceduri ce conduc la disparitia naturala a factorilor aleatori de-a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metoda just in time

Just in time sau JIT este un ansamblu de tehnici cantitative si calitative gestiune si dincolo de aceasta, aproape o solutie globala de management strategic si operational, chiar filosofie.
Instrument simplu in aparenta, JIT releva pe parcurs o serie de dificultati de aplicare prin implementarea unui ansamblu de metode si proceduri ce conduc la disparitia naturala a factorilor aleatori de-a lungul desfasurarii procesului. Astfel, in limbajul curent, JIT este asimilat "fluxului intins".

Schonberger situeaza originea JIT-ului ca practica industriala in constructia navala japoneza din anii '60. De fapt, ca urmare a unei investitii de proportii otelariile japoneze si-au redus semnificativ termenele de livrare. Astfel santierele navale au negociat livrari mai frecvente si au redus stocurile. Alti autori fac referinta la Toyota, constructorul de automobile, in anii '50.

Mediul de operare in timp real propune sa se produca sau cumpere produsul/serviciul cerut numai in cantitatea si calitatea necesara, in timp util, pentru a fi disponibil in locul dorit, astfel:
In companiile japoneze care practica JIT, se spune "stock is evil". Stocurile sunt una din cauzele risipei si acest fenomen poate fi schematizat folosind principiul lui Arhimede. Problemele sunt reprezentate de pietre intr-un recipient iar nivelul stocurilor este simbolizat de cel al lichidului. Aceasta poate face obiectul unei duble interpretari:

- atunci cand nivelul stocurilor este suficient de ridicat, probleme nu apar si deci nu pot fi rezolvate; nu exista stimulare in vederea ameliorarii procesului;
- pe de alta parte atunci cand o problema este rezolvata, o piatra este ridicata la suprafata, ceea ce duce la scaderea nivelului stocurilor.Sintagma zero-stocuri este periculoasa, de fapt, oricare ar fi masurile luate nu este niciodata posibila eliminarea tuturor incertitudinilor.

Un exemplu elocvent este cel al uzinelor Renault & Citroen care au fost in situatia de a-si pune/trimite personalul in somaj tehnic pentru mai multe zile din cauza unei greve a camionagiilor. Absenta stocurilor in aceasta situatie este critica, exemplul demonstrand ca factorul aleator este intotdeauna prezent. In consecinta zero stocuri trebuie mai degraba interpretata ca vointa de reducere a stocurilor prin combaterea cauzelor acestora. Acest obiectiv este considerat fundamental in companiile japoneze care practica JIT. Exista des intreprinderii in care nici un spatiu nu este afectat stocurilor. {Necesitatea face legea...)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.