Metoda experimentului

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 0.00

nivel: Facultate

Psihologia este o stiinta ca oricare alta. Ea nu trebuie sa se opuna stiintelor ,,dure" sau ,,exacte". Luand exemplul paleontologiei, ca fiind stiinta care se ocupa de studiul animalelor disparute, aceasta are mai multe dificultati in a fi o stiinta experimentala decat psihologia.

In psihologie ca si in alte stiinte cercetatorii utilizeaza acelasi rationament si aceeasi metoda fund[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metoda experimentului

Psihologia este o stiinta ca oricare alta. Ea nu trebuie sa se opuna stiintelor ,,dure" sau ,,exacte". Luand exemplul paleontologiei, ca fiind stiinta care se ocupa de studiul animalelor disparute, aceasta are mai multe dificultati in a fi o stiinta experimentala decat psihologia.

In psihologie ca si in alte stiinte cercetatorii utilizeaza acelasi rationament si aceeasi metoda fundamentala numita ,,metoda experimentului". Apare astfel psihologia experimentala care se ocupa cu studierea unor fapte psihice cu mijloace precise sau mai bine zis cu aplicarea metodei experimentale.

Constituirea psihologiei ca stiinta este legata de trecerea pe plan secundar a introspectiei si de adaptarea metodelor obiective proprii, mai ales a experimentului. Primele experimente psihologice au fost facute in anul 1860 de Th. Fechner in lucrarea ,,Elemente de psihofizica".

Primele laboratoare de psihologie experimentala au luat fiinta la sfarsitul sec.XIX in anul 1879, la Leipzig, laboratorul lui W.Wundt si in 1892, la Harward, laboratorul lui W.James. Primele experimente de laborator s-au ocupat de senzatii, perceptii si timpul de reactie al subiectilor. In laboratorul lui W.Wundt au studiat si romanii Constantin Radulescu-Motru si Florian Stefanescu Goanga, acesta din urma fiind fondatorul, in anul 1921 a primului ,,Institut de psihologie experimentala comparata si aplicata" din Romania, al carui director a si fost, si a functionat la Universitatea din Cluj-Napoca.

Rationamentul stiintific care se finalizeaza cu experimentul se bazeaza pe determinism adica orice efect are o cauza. Daca ne intereseaza un anume fenomen, dupa observatiile facute ajungem la o relatie intre o cauza si un efect. Ca definitie experimentul a fost analizat de mai multi cercetatori stabilindu-se de fiecare din ei cam acelasi lucru.

C.Bernard spune ca ,,separarea factorilor care conditioneaza aparitia unui fenomen dat si studierea consecintelor fiecaruia asupra respectivului fenomen prin neutralizarea celorlalti, astfel discriminandu-se intre factorii reali si cei aparenti, ajungandu-se la esenta fenomenului".

P.Fraisse afirma ca ,,metoda experimentala nu este in realitate decat un mod de cunoastere". Greenwood crede ca aspectele esentiale ale experimentului sunt capacitatea de a verifica ipotezele cauzale si posibilitatea pe care o ofera, de a controla situatiile experimentale, adica experimentul este ,,testarea ipotezelor cauzale prin intelegerea unor situatii contrastante controlate". (Greenwood, 1945, p.29).

Experimentul este provocarea unui fapt psihic, in conditii bine determinate cu scopul de a verifica o ipoteza. Experimentul psihologic se distinge prin preocuparea de a discrimina pe cai indirecte faptele de ordin subiectiv si separarea subiectului de obiectiv, cantitativ dar si calitativ.El este actiunea considerata ca demers mintal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.