Metoda de cercetare sociologica

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Trebuie remarcat faptul ca nu toate problemele sociale sunt si probleme sociologice. Problemele sociale constientizate si transmise spre cercetare sociologilor devin probleme sociologice. Ele contin anumite conceote sociologice sau variabile sociologice. Acestea sunt definite operational, adica sunt traduse in "evenimente observabile" deoarece "numai astfel este posibila repetabilitatea masurarii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metoda de cercetare sociologica

Trebuie remarcat faptul ca nu toate problemele sociale sunt si probleme sociologice. Problemele sociale constientizate si transmise spre cercetare sociologilor devin probleme sociologice. Ele contin anumite conceote sociologice sau variabile sociologice. Acestea sunt definite operational, adica sunt traduse in "evenimente observabile" deoarece "numai astfel este posibila repetabilitatea masurarii " (Julian L. Simon, 1969). Acest lucru presupune alegea indicatorilor si gruparea lor in dimensiuni. Indicatorii sociologici sunt raportabili la termenii de dimensiune, variabila, coeficient statistic.

"Indicatorul este un semn exterior, observabil, masurabil care se afla fata de indicat intr-un raport de corespondenta totala, fie intr-un raport de corespondenta statistica. Un fapt de observatie, un raspuns la o intrebare, un numar, constituie in cercetarile sociologice cei mai frecventi indicatori".5 Etapa a doua, respectiv preancheta, consta in analiza detaliata a ipotezelor posibile in vederea selectarii celor verificabile. O buna ancheta, precizeaza W. J. Goode si P. K. Hatt (1959) presupune ipoteze bune, studiul serios al literaturii de specialitate si experienta in domeniu.

Preancheta are ca scop si estimarea costurilor cercetarii, stabilirea termenelor calendaristici, prevederea eventualelor dificultati ce pot apare in desfasurarea investigatiilor (aprobari necesare, accesul in diferite unitati, economice, culturale, cazarea operatorilor de interviu etc.). Cea de a treia etapa are ca scop determinarea obiectivelor si formularea explicita a ipotezelor cercetarii si se realizeaza pornind de la sinteza datelor obtinute din preancheta. "Ipoteza este enuntul unei relatii cauzale intr-o forma care permite verificarea empirica" - precizeaza Theodor Caplov (1970).

"In procesul inductiv - constata S. Chelcea - ipoteza constituie o explicatie plauzibila ce urmeaza a fi verificata de materialul faptic, putand fi confrmata sau infirmata partial sau total". In cercetarea sociologica empirica o ipoteza este valida daca indeplineste urmatoarele trei conditii : este verificabila (utilizeaza concepte stiintifice si se bazeaza pe observarea faptelor reale), este specifica (are un inalt continut informational) si este in conformitate cu continutul actual al cunostintelor stiintifice din domeniul respectiv (Madelein Grawitz, 1972).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.