Metmorfoza unui sistem interactional

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.92

nivel: Facultate

Desi relativ independenta in raport cu societatea in interiorul careia se formeaza, familia este determinata in ultima instanta si conditionata, in organizarea si evolutia sa, de modul de organizare a societatii pe care o reflecta.
Astfel, corelatele istorice, socio-economice, ideologice si cultural-etnologice imprima deosebiri semnificative in structura si functionalitatea familiei, de l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metmorfoza unui sistem interactional

Desi relativ independenta in raport cu societatea in interiorul careia se formeaza, familia este determinata in ultima instanta si conditionata, in organizarea si evolutia sa, de modul de organizare a societatii pe care o reflecta.
Astfel, corelatele istorice, socio-economice, ideologice si cultural-etnologice imprima deosebiri semnificative in structura si functionalitatea familiei, de la o etapa la alta, de la un mod de viata la altul.

Conditiile existentei sociale, modul de productie si necesitatile adaptarii organizarii sociale la acestea au impus in cea mai mare parte metamorfozele grupului familial. Astfel, forma matriarhala a familiei a fost treptat inlocuita de-a lungul istoriei de forma patriarhala, iar aceasta s-a diluat ulterior in forma individualizata.

Mutatiile survenite in structura si rolurile familiale au urmat paradigma de la extensie la nuclearizare, de la traditional la modern, de la dispersare afectiva si concentrare autocritica a puterii la condensarea afectiva si democratizare, de la rigiditatea cadrelor normative functionale la o flexibilitate semnificativa a acestora, in sensul egalizarii status-rolurilor familiale.

Prefacerile structurii familiale sunt in deplina rezonanta cu progresul socio-economic, tehnic, cultural si moral al societatii, familia ramanand un sistem deschis, supus continuu restructurarilor.
Incotro se indreapta familia si care sunt sansele sale de evolutie este intrebarea la care criteriologii sunt din ce in ce mai tentati sa formuleze raspunsuri. Dar oricum s-ar numi noile forme familiale pe care societatea industriala si superindustriala le prolifereaza sau le-ar mai putea prolifera (familii comunitare, familii poligame,

familii-agregat, familii geriatrice, nefamilisti cu copii - A. Toffler (1983) - este o certitudine faptul ca familia conjugala va continua sa existe ca cea mai importanta veriga a dezvoltarii societatii, a supravietuirii sale, purtatoarea cea mai fidela a stafetei vietii pasnice si creatoare de la o generatie la alta. Frederic Le Play, intemeietorul metodei monografice de abordare a familiei, a intreprins catre sfarsitul secolului trecut primele cercetari de natura sociologica asupra familiei. Meritul sau este acela de a fi sesizat faptul ca "schimbarile din viata sociala atrag schimbari in viata de familie" (M. Voinea, 1978, p. 42).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.