Meteorologia si alpinismul

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Configuratia terenului joaca un rol important in geneza si regimul unor elemente climatice. In timp ce formele convexe de relief sunt expuse in permanenta vintului, contribuind la cresterea turbulentei atmosferice si la omogenizarea temperaturii aerului, cele concave se caracterizeaza prin umezeala mare a aerului, depuneri frecvente de roua, contraste termice evidente intre zi si noapte, iarna si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Meteorologia si alpinismul

Configuratia terenului joaca un rol important in geneza si regimul unor elemente climatice. In timp ce formele convexe de relief sunt expuse in permanenta vintului, contribuind la cresterea turbulentei atmosferice si la omogenizarea temperaturii aerului, cele concave se caracterizeaza prin umezeala mare a aerului, depuneri frecvente de roua, contraste termice evidente intre zi si noapte, iarna si vara, inversiuni de temperatura. In culoarele depresionare are loc o ventilatie permanenta a aerului, fapt ce duce la omogenizarea valorilor principalilor parametri climatici.

Altitudinea determina o alta trasatura de baza a climei, si anume zonalitatea verticala a proceselor si fenomenelor climatice. Astfel, in medie dupa fiecare 100 de metri altitudine temperatura aerului scade cu 0,5--0,7C, umezeala relativa creste cu 1-1,5%, nebulozitatea medie anuala, cu circa 0,1 zecimi, iar cantitatea medie anuala de precipitatii, cu 70-100 mm.Vegetatia genereaza la rindul sau particularitati climatice si topoclimatice diferite, in functie de gradul de acoperire, de speciile caracteristice, de densitatea lor, inaltimea coronamentului arborilor, forma si densitatea frunzelor, inaltimea pajistilor etc.

La limita superioara a vegetatiei au loc procese diferentiate de transformare a radiatiei solare in caldura; 80% din razele solare si 15-20% din precipitatii nu ajung la sol, ele fiind retinute de frunze. Padurea prezinta ce.le mai pronuntate particularitati topoclimatice: regim moderat, umezeala mare a aerului si a solului, strat de zapada neuniform etc.Cele mai mari temperaturi din tara noastra pot fi intilnite in sudul Cimpiei Romane, iar cele mai scazute temperaturi medii anuale In regiunile muntoase.

Specifice reliefului depresionar sunt inversiunile de temperatura. In formele concave de relief, cum sunt depresiunile intramontane, acumularea si stationarea aerului rece din timpul iernii sau incalzirea intensa vara. duce la aparitia contrastului termic intre anotimpuri.
Alternarea maselor de aer cu proprietati termice diferite se reflecta si asupra variatiei de la o zi la alta a temperaturii medii zilnice. In luna ianuarie la munte temperaturile scad sub --12C, prezentind oscilatii neperiodice foarte mari, de la --1C la 28C, uneori si mai scazute. In luna Iulie valorile medii zilnice multianuale depasesc in regiunile de munte 7C, variatiile neperiodice fiind mult mai reduse. La altitudini de peste 1 800 m primele temperaturi sub zero grade se plaseaza la inceputul lunii noiembrie.

Durata medie anuala a intervalului cu temperaturi medii zilnice mai mari de 0C se reduce o data cu cresterea altitudinii, astfel incit pe cele mai inalte culmi carpatice scade sub 150 zi'e anual. Numarul noptilor geroase cu temperaturi minime sub --10C creste o data cu altitudinea, depasind 96 zile anual la peste 2 500 m; in depresiunile intramontane, unde sunt favorizate inversiunile termice, temperaturile caracteristice acestora se produc in peste 30 de nopti. La altitudinea de peste 2 500 m temperatura medie in luna ianuarie scade pina la --10C, iar in februarie sub --11C.

Organismul omului este obisnuit cu o anumita variatie zilnica, lunara si anuala a factorilor atmosferici ce definesc vremea. Variatiile bruste si intense -- anormale in comparatie cu evolutia medie a vremii in decursul anului -- il surprind neplacut pe om, deoarece el nu are timp suficient sa se adapteze noilor conditii atmosferice. Temperatura organismului uman se mentine constanta ca urmare a echilibrului existent intre procesele de termogeneza (producere de caldura) si cele de termoliza (pierdere de caldura). Cand temperatura mediului ambiant este scazuta in organism se produc reactii vaso-constrictive, ce contribuie la mentinerea temperaturii.

Daca temperatura mediului exterior este ridicata are loc vasodilatatia periferica si cresterea secretiei sudorale, ceea ce duce la scaderea temperaturii.In conditiile temperaturilor ridicate, asociate cu eforturi fizice intense, alpinistul poate pierde intr-o singura zi peste 12 1 de apa si circa 20-30 g de sare, vitamine, aminoacizi, uree, acid lactic etc. Asemenea pierderi conduc la cresterea viscozitatii singelui, a cantitatii de proteine sangvine si a numarului de globule rosii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.