Metastazele hepatice

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.84

nivel: Liceu

Metastazele prezinta un grad variabil de vascularizatie, ceea ce conduce la un aspect ecografic diferit. Structurile microvasculare sunt situate in interiorul tumorii, iar cele macrovasculare sunt situate la periferia leziunii. Suportul vascular provine in principal, dar nu exclusiv, din circulatia arteriala si mai putin din cea portala( 19). Metastazele cu punct de plecare renal, mamar, melanom, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metastazele hepatice

Metastazele prezinta un grad variabil de vascularizatie, ceea ce conduce la un aspect ecografic diferit. Structurile microvasculare sunt situate in interiorul tumorii, iar cele macrovasculare sunt situate la periferia leziunii. Suportul vascular provine in principal, dar nu exclusiv, din circulatia arteriala si mai putin din cea portala( 19). Metastazele cu punct de plecare renal, mamar, melanom, tiroida sau cele de tip pancreatic neuroendocrin sunt intens vascularizate, in timp ce metastazele cu punct de plecare digestiv sunt hipoirigate(10).

Aspecte ecografice particulare intalnite in metastazarea hepatica
a. metastazele neoplasmului colorectal sunt multiple (poate exista si varianta unica!), relativ voluminoase (in circa 3/4 din cazuri au dimensiuni cuprinse intre 3 si 10 cm). Delimitarea tumorala prin halou este intalnita in circa 1/2 dintre cazuri, iar cea neta, doar in 1/5 dintre cazuri. Structura metastazelor recto-colice este in general neomogena, fara particularitati semnificative ale ecourilor returnate. Exista o tendinta a metastazelor inalt diferentiate de a ajunge la dimensiuni mari si de a dezvolta calcificari centrale, intratumorale (figura 8).

b. metastazele neoplasmului gastric sunt cel mai adesea multiple, relativ uniform repartizate in ambii lobi ai ficatului, cu dimensiuni sub 3 cm. Metastazele de mari dimensiuni (peste 10 cm) sunt rare. Delimitarea slaba este mai des intalnita, iar aspectul "in halou peritumoral" apare la circa 2/3 dintre cazuri. Structura omogena si cea neomogena apar aproximativ la fel de frecvent, iar ecogenitatea crescuta este preponderenta (figura 9).

c. metastazele neoplasmului pancreatic pot sa fie unice sau multiple. Dimensiunile lor sunt variabile, in general sub 3 cm, fara a exista o regula. Adesea metastazele pancreatice sunt de dimensiuni mici sau prezinta impedanta acustica asemanatoare cu cea a ficatului, ceea ce le face "invizibile" pentru metoda ecografica. Relativ frecvent delimitarea este neta, in timp ce prezenta haloului este mai rara. Structura este necaracteristica, iar ecourile sunt mai frecvent joase.

d. metastazele neoplasmului bronhopulmonar sunt, in majoritatea cazurilor, multiple, relativ voluminoase, cu dimensiuni intre 3 si 10 cm. Delimitarea acestui tip de metastaze este neta sau slaba si mai rar cu "halou peritumoral". Structura tumorala, precum si ecogenitatea sunt foarte variabile, necaracteristice. Adesea se insotesc de metastaze la nivelul glandelor suprarenale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.