Metafora si ritual in psihoterapie

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Van der Hart (1985 b) descrie cazul unui pacient de 38 ani, depresiv, cu idei suicidare. Acesta isi descria situatia in termeni de tipul: "nu mai vad nici o cale de iesire" si considera sugesAZtiile date de terapeut ca fiind lipsite de sens. Terapeutul, simtind ca pacientul poseda inca suficienta energie care sa poata fi utilizata in psihoterapie, a adus la viata metafora de nucleu (care exprima e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metafora si ritual in psihoterapie

Van der Hart (1985 b) descrie cazul unui pacient de 38 ani, depresiv, cu idei suicidare. Acesta isi descria situatia in termeni de tipul: "nu mai vad nici o cale de iesire" si considera sugesAZtiile date de terapeut ca fiind lipsite de sens. Terapeutul, simtind ca pacientul poseda inca suficienta energie care sa poata fi utilizata in psihoterapie, a adus la viata metafora de nucleu (care exprima esenta problemei pacientului); "nu vad nici o cale de iesire", solicitandu-l pe acesta sa vizualizeze ideea ca nu vede nici o cale de iesire si apoi oferindu-i sprijin pentru a gasi o cale de iesire, fn mod concret,

terapeutul a procedat astfel: dupa inductia hipnotica i se sugereaza pacientului ca se alfa la capatul de sus al unei scari cu 12 trepte, scara pe care trebuie s-o coboare pentru a ajunge la capatul unui culoar intunecos cu o singura usa. Aceasta sugestie presupune faptul ca desi pacientul putea sa nu vada iesirea, trebuie sa existe una. In continuare, terapeutul ii sugereaza pacienAZtului sa descopere usa pe pipaite (utilizarea altei modalitati senzoriale). Se sugereaza apoi ca pacientul gaseste usa si o deschide. Spatiul de afara este tot intunecos dar se poate zari o raza de lumina in departare.

Terapeutul il incurajeaza pe pacient sa-si gaseasca drumul prin tunelul care se deschide, fn tunel pacientul traieste imaginar o serie de experiente psihotrauma-tizante cum ar fi deplasarea pe nisipuri misAZcatoare, intalnirea cu animale terifiante etc.La trezire pacientul manifesta amnezie fata de continutul imaginativ trait. Dupa doua saptamani pacientul a raportat schimbari dramatice in atitudinea si comportamentul sau, devenind mai optimist si incercand sa ia unele masuri pentru a-si imbunatati situatia personala, fntr-o faza ulterioara a terapiei discutia psihoterapeutica se desfasoara pe tema modului in care pacientul isi va gasi singur solutia de viata.

fntr-un alt caz (Witzum. Van der Hart si Barbara Friedman 1988), o femeie de 43 de ani a solicitat sprijin pentru o serie de tulburari cum ar fi: dureri puternice in zona lombara (fara o cauza organica), anxietate generalizata, instabilitate emotionala si tendinta de izolare sociala.La prima intalnire pacienta si-a impresionat terapeutul parand o persoana tare si sigura de sine, dupa care a izbucnit in plans ripostand cu o metafora: "problema mea este ca nu am coloana vertebrala".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.