Metafictiunea istoriografica - jocul cu trecutul

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Cu toate acestea, de atunci si pana in zilele noastre, multi istorici au facut uz de tehnicile reprezentarii fictionale pentru a crea versiuni pline de imaginatie ale lumilor lor istorice reale (vezi Holloway 1953; G. Levine 1968; Braudy 1970; Henderson 1974). Romanul postmodern a facut acelasi lucru, ba chiar si reversul lui. Este parte constitutiva a atitudinii postmoderniste aceasta confruntare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metafictiunea istoriografica - jocul cu trecutul

Cu toate acestea, de atunci si pana in zilele noastre, multi istorici au facut uz de tehnicile reprezentarii fictionale pentru a crea versiuni pline de imaginatie ale lumilor lor istorice reale (vezi Holloway 1953; G. Levine 1968; Braudy 1970; Henderson 1974). Romanul postmodern a facut acelasi lucru, ba chiar si reversul lui. Este parte constitutiva a atitudinii postmoderniste aceasta confruntare a paradoxurilor reprezentarii fictive/istorice, a particularului cu generalul, a trecutului cu prezentul.

Iar confruntarea este ea insasi contradictorie, pentru ca refuza sa recupereze sau sa dizolve vreuna dintre cele doua dimensiuni ale dihotomiei si pare mai mult decat dornica sa le exploateze pe amandoua.
Istoria si fictiunea au fost intotdeauna arhirecunoscute ca genuri in mod cert absorbante. Nu o data ambele au inAZclus in interiorul granitelor lor elastice forme precum jurAZnalul de calatorie sau diferitele versiuni a ceea ce azi nuAZmim sociologie (Veyne 1971,30). Nu e deloc surprinzator ca s-ar putea sa existe suprapuneri de preocupari si chiar inAZfluente reciproce intre cele doua genuri, in secolul al XVIII-lea, obiectivul acestei comuniuni de preocupari tindea sa fie relatia eticului (nu a faptelor) cu adevarul in naratiune.

(Doar o data cu promulgarea actelor parlamentului care de-fineau calomnia, notiunea de "fapt" istoric isi face intrarea in aceasta disputa - L. J. Davis 1983) Nu este un accident faptul ca "De la inceput scriitorii de romane pareau hotarati sa sustina ca opera lor nu este facuta, ci pur si simplu exista" (Josipovici 1971,148); de fapt, era chiar mai sigur, in termeni legali si etici. Operele lui Defoe emiteau pretentii la veracitate si, de fapt, si-au convins o parte din cititori caerau reale, dar majoritatea cititorilor de azi (si multi dintre cei de atunci) au avut placerea dublei constientizari a fictionalitatii si a fundamentarii in "real" - asa cum fac citi-torii metafictiunii istoriografice contemporane.

Romanul lui Michael Coetzee, Foe, adreseaza exact aceasta intrebare cu privire la relatia dintre "story (poAZveste)" si scrierea "istoriei" adevarate si unice in practica lui Defoe. Exista aici o legatura directa cu presupozitiile obisnuite ale istoriografiei: si anume ca
orice istorie este o istorie a unei entitati care a existat pentru o peAZrioada de timp rezonabila, din care istoricul doreste sa afirme ceea ce este realmente adevarat, intr-un sens care il distinge pe is-toric de povestitorul de istorioare fictive sau mincinoase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.