Metabolismul proteinelor

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.95

nivel: Facultate

Mecanismul general de catabolizare a aminoacizilor -(decarboxilarea aminoacizilor, dezaminarea aminoacizilor, degradarea scheletului hidrocarbonat, metabolismul amoniacului, ureogeneza si semnificatia concentratiei in sange);

mecanismul sintezei aminoacizilor sintetizabili; metabolismul si rolul particular al aminoacizilor (inclusiv defectele annascute de metabolism importante: fen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metabolismul proteinelor

Mecanismul general de catabolizare a aminoacizilor -(decarboxilarea aminoacizilor, dezaminarea aminoacizilor, degradarea scheletului hidrocarbonat, metabolismul amoniacului, ureogeneza si semnificatia concentratiei in sange);

mecanismul sintezei aminoacizilor sintetizabili; metabolismul si rolul particular al aminoacizilor (inclusiv defectele annascute de metabolism importante: fenilcetonuria, oxaloza, cistinuria congenitala, histidinemia si imidazolaciduria, boala Hartnup, etc.) (6 ore)

Alimentele cu proteine complete sunt acele surse de hrana, care contin, in mod natural, proteine in structura carora se regasesc toti aminoacizii esentiali. Aceste alimente nu sunt neaparat cele mai bogate in proteine, dar prezinta avantajul de a aduce organismului aminoacizii de baza, fara sa-l incarce cu aminoacizi neesentiali, care, nu rar, determina fenomene secundare nedorite (alergii, intolerante, putrefactii intestinale, perturbari metabolice, formarea de corpi cetonici, acumularea unor cataboliti toxici in organism).

Deoarece timpul de stationare a proteinelor in corpul uman este redus (3-4 zile, in cazul epiteliului intestinal), asigurarea ritmica si constanta a tuturor aminoacizilor esentiali, este prioritara. Acest lucru se poate realiza, fie apeland la alimentele cu proteine complete, fie variind foarte mult sursele din care lipsesc unii aminoacizi de baza. Nu exista alimente cu proteine complete de origine vegetala (nici macar soia), ceea ce insemna ca, in cazul unei alimentatii vegetariene, hrana trebuie sa fie foarte variata (alimentatie diversificata), pentru a nu se ajunge la carenta proteica.

In acelasi timp, este necesar sa se cunoasca exact compozitia proteinelor din hrana vegetarienilor, pentru a se putea completa orice eventual deficit. Trebuie sa recunoastem ca alcatuirea unui meniu vegetal in care sa se regaseasca, la valori optime, toti aminoacizii esential, este o intreprindere aproape savanta. Suntem intru-totul de acord cu faptul ca oricine poate trai foarte bine fara carne, dar credem ca, excluderea totala din alimentatie al celorlalte surse de proteine complete, poate fi primejdioasa.

Principalele alimente cu proteine complete sunt: - pestele, icrele si alte alimente de origine acvatica, - ouale, - laptele si derivatele, (lactatele, branzeturile), - carnea de pasare si de mamifere. Pe langa alimentele de acest fel, mai exista un supliment natural de proteine complete, si anume polenul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.