Metabolismul industrial de la concept la realitate

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Metabolismul industrial de la concept la realitate
In procesul metabolismului industrial, omul are doua roluri:
- direct, ca participant la proces
- indirect, ca si consumator al produsului final.

Sistemul este stabilizat prin echilibrarea cererii si a ofertei produselor finite si a manoperei prin intermediul preturilor. Totusi, sistemul economic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metabolismul industrial de la concept la realitate

Referat despre Metabolismul industrial de la concept la realitate
In procesul metabolismului industrial, omul are doua roluri:
- direct, ca participant la proces
- indirect, ca si consumator al produsului final.

Sistemul este stabilizat prin echilibrarea cererii si a ofertei produselor finite si a manoperei prin intermediul preturilor. Totusi, sistemul economic este in esenta cel care regleaza metabolismul industrial. Exista doar doua posibile variante pe termen lung al gestionarii deseurilor: reciclarea si refolosirea. Cu cat sunt reciclate mai multe materiale, cu atat mai mult vor lipsi din mediul inconjurator si vice versa.

O implicatie puternica a analizei schitate anterior, este aceea ca o economie industriala de durata este caracterizata de reciclarea materialelor toxice, primejdioase, precum si plasticul, hartia si alte materiale. Din pacate, nu este posibil sa indentificam din timp potentialele materiale cu risc crescut de poluare. Totusi, putem spune cu siguranta ca metalele grele sunt printre materialele care vor trebui reciclare aproape in totalitate pentru a satisface criteriul durabilitatii.

Majoritatea analizelor economice asupra materialelor s-a axat in trecut pe disponibilitate (accesul usor la acestea si cantitatea ce putea fi prelucrata in conditii optime si avantajoase). Datele privind mai multe categorii de rezerve naturale (recuperabile economic) sunt colectate constant si publicate de US Bureau of Mines.

Reciclarea in acceptiune japoneza
Japonia s-a situat printre primele țări care au devenit sensibile la consumul de resurse deoarece ea le importă aproape pe toate. Japonia a început să recunoască criza atât conștient cât și inconștient, realizând că mai multe civilizații au dispărut datorită neglijenței lor în a-și proteja mediul.

Pentru a supraviețui, Japonia a început să practice reciclarea.
In 1992 s-a stabilit o lege a reciclării și deși efectele ei nu au fost mari, a pregătit drumul pentru reciclarea efectivă. Si în Japonia risipa s-a făcut simțită.

Anual, sunt fabricate 50 milioane de autoturisme-15 milioane în SUA, 10 milioane în Europa, 10 milioane în Japonia. Din producția japoneză, 5 milioane pe an sunt scoase din uz. Din moment ce o mașină consumă cel puțin o tonă de materiale, peste 50 milioane tone de resurse sunt consumate doar pentru fabricarea autovehiculelor. Dacă producția ar continua pentru următorii 200 ani, cel puțin 10 miliarde de tone de materiale s-ar consuma, fără a menționa combustibilul. Acest consum nu poate fi susținut întrucât rezervele sigure de petrol vor dura 45 de ani, cele de fier 120 ani, cuprul 30, plumbul 21.

Industria japoneză recuperează doar 36% din aluminiu, 47% din cupru, 20% zinc, 39% plumb, restul materialelor folosite ajung deșeuri.
Având în vedere această situație, Japonia și-a propus demararea unui amplu program de reciclare, printre care un loc important îl ocupă reciclarea în industria de autoturisme.

Reciclarea japoneză se împarte în 3 categorii:
- Reciclarea materială;
- Reciclarea chimică;
- Reciclarea la temperatură.

Reciclarea materială - produsele recuperate sunt descompuse mecanic în materiale simple care sunt folosite din nou pentru producerea aceluiași tip de produs sau pentru produse diferite. Produsele supuse acestui tip de prelucrare trebuie să fie de volum mare. De obicei, deșeurile folosite sunt de natură industrială. Din nefericire, calitatea materialelor se deteriorează în reciclarea mecanică, așa că aceasta nu poate fi aplicată de mai multe ori aceluiași material.

Reciclarea chimică - produsele sunt descompuse în monomeri. Reciclarea materială este dificil de realizat de exemplu pentru plasticul folosit în industria constructoare de mașini, deoarece nu e folosit în cantități mari și în multe cazuri este folosit în amestecuri cu alte substanțe, făcând dificil de colectat în formă simplă și în formă mare. In reciclarea chimică produsul e descompus în monomeri, iar apoi sintetizat în material, așa că nu apare problema calității, dar procesul este scump.

Reciclarea la temperatură - deșeurile sunt arse pentru obținerea energiei termice.

Tendinte actuale si de viitor
In februarie 1998, producătorii de mașini din Japonia și-au dezvăluit planurile. Ei și-au propus să crească rata de reciclare pentru noile mașini la 90% față de 75% . Spre deosebire de producătorii de obiecte de uz casnic, care sunt obligați prin lege să aibă grijă de produsele scoase din funcționare, producătorii de automobile au evitat până acum o asemenea restricție, promițând deschis că vor atinge prin mijloace autonome scopul propus.

Nu este clar cum s-a ajuns la aceste diferențe între cele 2 industrii, dar explicația ar fi că numărul producătorilor de mașini nu e foarte mare și aceștia nu ar încălca deliberat o decizie proprie.
Această lejeritate din punct de vedere al legislației este totuși benefică, deoarece nefiind forțați, producătorii se dovedesc mai eficienți în măsurile de reciclare.

Rata actuală de reciclare este de 75%, iar planurile producătorilor arată că pentru mașinile produse după anul 2002 aceasta va crește la 90%. Totodată se urmărește ca folosirea plumbului pentru noile mașini să scadă astfel: pentru mașinile produse până în 2002 să se folosească jumătate din cantitatea folosită în 1996, iar pentru cele fabricate până la sfârșitul anului 2005 să se folosească o treime din consumul anului 1996.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.