Metabolismul Celular

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Prin metabolism se asigura in general reinnoirea materiei vii, cresterea si dezvoltarea, inmultirea organismelor de la cele inferioare pana la cele superioare.
Procesele metabolice au unele trasaturi generale, comune tuturor vietuitoarelor, dar organismele se diferentiaza intre ele prin particularitati metabolice.

Intre transformarile metabolice ale diferitor grupe de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metabolismul Celular

Prin metabolism se asigura in general reinnoirea materiei vii, cresterea si dezvoltarea, inmultirea organismelor de la cele inferioare pana la cele superioare.
Procesele metabolice au unele trasaturi generale, comune tuturor vietuitoarelor, dar organismele se diferentiaza intre ele prin particularitati metabolice.

Intre transformarile metabolice ale diferitor grupe de substante care alcatuiesc organismul viu exista o stransa interdependenta si corelatie.
Pentru a usura intelegerea aspectelor fundamentale ale metabolismului, se prezinta si se studiaza separat anabolismul si catabolismul diferitor substante.

Metabolismul intermediar, sinteza si degradarea moleculelor are doua functii:asigura energia necesara pentru sinteza macromoleulelor si pentru alte procese consumatoare de energie;asigura aceste procese cu materialul de pornire necesar: aminoacizi pentru sinteza proteinelor, acizi grasi pentru sinteza lipidelor, nucleozid trifosfati pentru sinteza polizaharidelor, etc.

Pentru mentinerea vitalitatii, toate celulele necesita energie (ATP) si material de pornire pentru sinteza.De asemenea, este necesara si o putere reducatoare, un potential reducator (NADPH), deoarece cele mai multe reactii de biosinteza implica transformarea produsilor la mai multe stari reduse.

Deoarece necesitatile diferitor organisme sunt similare, caile prin care organismele isi asigura vitalitatea pot fi absolut diferite.
Deosebirile metabolice fundamentale dintre organisme se refera la caile prin care acestea isi satisfac cerintele metabolice de baza.

2. Principalele cai metabolice majore
Metabolismul este un proces complex, formate din doua laturi opuse: catabolism si anabolism.Prin catabolism se inteleg procesele chimice de degradare a substantelor din celula.
Se produce in special ruperea legaturilor dintre atomii de carbon din moleculele diferitor substante.

Reactiile catabolice se caracterizeaza prin eliberarea de energie si se numesc reactii exergonice (exoterme).Prin anabolism se inteleg procesele chimice de biosinteza a substantelor ce intra in compozitia materiei vii.

Reactiile anabolice se caracterizeaza prin consum de energie si se numesc reactii endergonice (endoterme).Energia necesara proceselor de biosinteza provine in cea mai mare parte din scindarea legaturilor macroerge ale diferitor compusi.

Catabolismul si anabolismul se realizeaza printr-o succesiune a numeroase reactii chimice cum ar fi: reactiile de hidroliza; de hidrogenare, deshidratare, decarboxilare, dezaminare, esterificare, condensare, polimerizare etc.Procesele metabilice sunt puternic influentate de enzime, hormoni, vitamine, ioni etc.

In anul 1998, Zubay a propus schema generala a metabolismului, care include principalele interrelatii intre caile metabolice majore.
Catabolismul reflecta caile metabolice prin care nutrientii sunt transformati in molecule mici, molecule start pentru procesele de biosinteza.

Reactiile catabolice, de asemenea, furnizeaza energie (ATP) si putere reducatoare (NADPH) necesare activitatilor ce se realizeaza cu cel de-al doilea bloc.Acesti compusi penduleaza intre cele doua blocuri.

In blocul care marcheaza biosintezele sunt incluse reactiile de sinteza ale componentilor celulari, cum ar fi de exemplu sinteza proteinelor, acizilor nucleici, lipidelor si hidratilor de carbon.
In acelasi cadru se realizeaza asamblarea membranelor, organitelor si altor structuri celulare.Din alt punct de vedere, metabolismul poate sublinia relatiile precursor - produs.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.