Metabolismul

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.00

nivel: Liceu

Lipidele sunt substante organice alcatuite ca si glucidele din carbon, oxigen si hidrogen, dar spre deosebire de glucide, contin o cantitate mare de hidrogen si putin carbon. Lipidele sunt esteri ai acizilor grasi cu alcooli superiori, cel mai des alcool fiind glicerolul. Sunt insilubile in apa si solubile in solventi organici. Lipidele trec din intestinul subtire la ficat prin sange. In fluxul sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metabolismul

Lipidele sunt substante organice alcatuite ca si glucidele din carbon, oxigen si hidrogen, dar spre deosebire de glucide, contin o cantitate mare de hidrogen si putin carbon. Lipidele sunt esteri ai acizilor grasi cu alcooli superiori, cel mai des alcool fiind glicerolul. Sunt insilubile in apa si solubile in solventi organici. Lipidele trec din intestinul subtire la ficat prin sange. In fluxul sangvin, lipidele se afla legate de proteine, sub forma de lipoproteine ce pot fi preluate de catre celule.

Lipidele produc o cantitae insemnata de energie (1 g lipide catabolizat elibereaza 9,3 kilocalorii) existand si posibilitatea stocarii unor rezerve lipidice destul de insemnate de autonomie energetica organismului. Lipoliza reprezinta descompunerea lipidelor depozitate (trigliceride) in acizi grasi si glicerol care trec in sange.

Lipogeneza este procesul opus lipolizei constand in sinteza de trigliceride din acizi grasi si glicerol si depozitarea lor. Lipemia reprezinta concentratia de grasimi in sange. La cresterea lipemiei, excesul de grasimi din sange se depune ca trigliceride de rezerva in tesuturi. La scaderea lipemiei, trigliceridele din rezervele adipoase se desfac si sunt mobilizate in sange.

Metabolismul energetic produce si utilizeaza energia necesara desfasurarii activitatilor celulelor. Acesta este localizat la ivel celular, in special la mitocondrii. Energia rezultata este depozitata in legaturile fosfta macroergice precum ATP (sursa primara de energie a celulelor). Aceasta energie este exprimata in calorii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.