Mestesuguri taranesti in Zarand

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Tara Zarandului ofera imaginea unui sat muzeu in aer liber in care se intalnesc geologia si mitologia, istoria si etnografia, arta naturii si arta omului, aurul si sangele, veacuri de opresiune si revolte incununate uneori de biruinte, monumente, pantheonul de la Tebea, copaci investiti cu sigiliul istoriei, urme ale luptelor purtate prin veacuri pentru libertate.Deoarece notiunea de "Tara Zarandu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mestesuguri taranesti in Zarand

Tara Zarandului ofera imaginea unui sat muzeu in aer liber in care se intalnesc geologia si mitologia, istoria si etnografia, arta naturii si arta omului, aurul si sangele, veacuri de opresiune si revolte incununate uneori de biruinte, monumente, pantheonul de la Tebea, copaci investiti cu sigiliul istoriei, urme ale luptelor purtate prin veacuri pentru libertate.Deoarece notiunea de "Tara Zarandului" acopera un spatiu mult mai larg, fac precizarea ca prezenta lucrare va face referire doar la mestesugurile practicate intr-o zona mai restransa care din punct de vedere geografic este cunoscuta sub numele de depresiunea Brad.

Zarandul, situat pe latura vestica a Muntilor Apuseni, acopera depresiunea formata de cursul superior al Crisului Alb, denumind din vechime o "tara" romaneasca, Tara Zarandului. Spre deosebire de alte zone ale Transilvaniei al caror teritoriu a coincis in trecut cu aceeasi unitate administrativa, facilitand delimitarea, tinutul administrativ al Zarandului a cunoscut numeroase si insemnate fluctuatii in ce priveste intinderea sa 1).

De aceea, din acest spatiu cu acceptiune mai larga ne vom ocupa in prezenta lucrare de zona care, geografic, este cunoscuta sub denumirea de depresiunea Brad 2).Acest bazin intramontan, drenat axial de valea Crisului Alb, este delimitat de culmile Muntilor Bihorului cu varful Gaina (1486 m),la nord, ale Valcanului (1266 m), la est si de cele ale Muntilor Metaliferi si ai Zarandului, la sud si sud-vest, reconstituind imaginea unei cetati inchise.

In interiorul depresiunii se constata prezenta unor vai si bazinete de contact dintre care cele mai reprezentative sunt cele ale Obarsiei si Risculitei. Culoarul depresionar al Bradului, ca de altfel intreaga sepresiune a Zarandului, este orientat aproximativ pe directia est-vest. De forma alungita, acesta cunoaste o ingustare de 8-10 Km in zona Vata de Jos,la numai 4-5 Km in extremitatea estica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.