Mesterul Manole de Lucian Blaga

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.98

nivel: Liceu

Dimineata devreme, Manole cerceteaza temeliile ruinei. Zidarii sunt convinsi ca nu mai are rost sa incerce, deoarece tot ceea ce ei ridica, noaptea se darama. Peste putin timp se infatiseaza in fata lor un sol al domnitorului care-i anunta ca Voda vrea sa vada biserica ridicata. Zidarii si Manole ii spun solului ca pamantul acesta este bantuit si ca trebuie ales alt loc. Solul spune ca Voda a chel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mesterul Manole de Lucian Blaga

Dimineata devreme, Manole cerceteaza temeliile ruinei. Zidarii sunt convinsi ca nu mai are rost sa incerce, deoarece tot ceea ce ei ridica, noaptea se darama. Peste putin timp se infatiseaza in fata lor un sol al domnitorului care-i anunta ca Voda vrea sa vada biserica ridicata. Zidarii si Manole ii spun solului ca pamantul acesta este bantuit si ca trebuie ales alt loc. Solul spune ca Voda a cheltuit mult pentru aceasta biserica care trebuia construita in doi ani. Au trecut sapte ani si nici macar zidul nu este ridicat.

Mesterul mai cere o singura sansa si promite ca va ridica biserica in curand; el cere doar trei zile.Dupa plecarea solului, zidarii il intreaba cum a putut fagadui ceva ce le poate cauza moartea. Al saselea zidar vrea sa plece si ceilalti i se alatura. Ei ii cer lui Manole sa porunceasca sufletelor lor sa uite de imaginea bisericutei. Mesterul nu poate sa faca acest lucru, dar este mai sigur ca oricand ca biserica se va inalta.

Al saselea zidar nu vrea sa mai fie vrajit de chipul bisericii si ii paraseste.Ceilalti zidari raman si ii spun mesterului ca numai printr-o minune vor reusi sa ridice biserica. Manole le spune ca numai printr-o jertfa de sange vor reusi si printr-o minune de Sus sau de Jos.
Dupa o lupta psihologica cu el insusi, Manole le spune cu un glas ireal ca o viata de om trebuie cledita in zid. Fiinta jertfita trebuie sa fie o sotie, care inca n-a nascut, sora curata sau fiica luminata.

Actiunea se petrece tot la zidul in ruine, in dimineata celei de-a treia zi, ceruta de Manole ca ragaz. Zidarii sunt palizi si slabiti, in asteptarea primei femei care va veni.Nici ei, nici Mesterul nu mai pot dormi noaptea. Barbatii se roaga sa nu fie sotia, sora sau fiica unuia dintre ei sacrificata. Zidarii, intaratati de cel de-al saselea, cred ca Manole a incalcat juramantul, anuntand-o pe Mira.

Manole le raspunde ca acest juramant a fost facut pentru Dumnezeu, iar pe El nu-l poate insela. In plus, le spune ca asa cum a impartit totul cu ei pana atunci , asa imparte si suferinta cu ei. Zidarii nu il cred si vor sa desfaca juramantul.Mira soseste cu rasuflarea taiata si cu un suras speriat. Dupa ce a vorbit cu Staretul Bogumil si dupa ce a aflat ca trebuie facuta o jertfa umana, pentru a inalta biserica, sufletul Mirei a fost cuprins de neliniste si a venit in graba sa opreasca o asemnea nebunie.

Sotul ei este inlemnit si vrea s-o faca sa plece, dar zidarii ii amintesc de juramant si nu ii dau voie Mirei sa plece. Femeia este decisa sa nu-i lase sa omoare pe cineva si ii incredinteaza ca oricare ar fi juramantul lor, ea ii dezleaga. Mesterul o linisteste, spunandu-i ca nu au zidit pe nimeni si ca in cateva zile biserica va fi intreaga. Mira crede ca blestemul a fost biruit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.