Mesterul Manole

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Liceu

Multi specialisti romani si straini au studiat balada incercand sa determine locul primordial de aparitie(nordul sau sudul Dunarii),precum si problema variantei superioare din punct de vedere artistic. Se presupune ca balada a luat nastere in sudul Dunarii,fiind raspandita la populatia aromana din Macedonia.Numele eroului se schimba in diferite variante:Manole,Manoli,Mitar,Goico etc. Motivul de b[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mesterul Manole

Multi specialisti romani si straini au studiat balada incercand sa determine locul primordial de aparitie(nordul sau sudul Dunarii),precum si problema variantei superioare din punct de vedere artistic. Se presupune ca balada a luat nastere in sudul Dunarii,fiind raspandita la populatia aromana din Macedonia.Numele eroului se schimba in diferite variante:Manole,Manoli,Mitar,Goico etc. Motivul de baza este sacrificarea sotiei unuia din mesteri sau-mai rar- in unele variante apare si motivul sacrificarii copiilor gemeni-in scopul intaririi zidurilor care mereu se prabusesc.

Si cladirea este in diferite variante alta:la macedoneni,greci si albanezi-un pod(uneori la albanezi apare si un turn),la cele sarbesti si bulgaresti-o cetate,iar la variantele romanesti,in cele mai dese cazuri-Manastirea Argesului. Varianta lui V.Alecsandri contine opt motive,dezvoltate relativ egal.Astfel prima parte a baladei debuteaza cu motivul zidului parasit,si care are in balada rol de expozitie.Mesterii,impreuna cu Voda,cauta "Un zid parasit/Si neispravit".Se sugereaza aici ideea succesiunii generatiilor,in vocatia lor constructiva.

Vasile Alecsandri fixeaza in timp si spatiu geneza edificiului de la Arges: "Dupa cronicele Tarii Romanesti,Radu Negru Voevod,domnea dincolo de Carpati,spre Almas si spre Fagaras,ridicatu-s-au de acolo,cu toata casa lui si mult norod,si pogorandu-se pe apa Dambovitei inceput-au a face tara noua.Intai a facut orasul Campulung unde a ridicat o biserica inalta si frumoasa.Apoi a descalecat pe Arges unde si-a pus scaunul Domniei zidind curti de piatra si case domnesti,si o biserica mare si mandru lucrata".

Si,nota poetul in explicatiile date la balada,din culegerea de "Poezii populare ale romanilor"(1852): "In Revista romanul publicata la Bucuresti se gaseste descrierea acestei biserici impreuna cu stampe litografiate,ce reprezinta frumusetea arhitecturii sale".Lucian Blaga vorbeste an drama "Mesterul Manole" de un timp mitic romanesc.Unicitatea edificiului este sugerata inca din aceasta parte a baladei: "Aici sa-mi durati Manastirea nalta/ Cum n-a mai fost alta,...// Iar de nu, apoi/Voi zidi pe voi,/ V-oi zidi de vii/ Chiar din temelii!"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.