Mesterul Manole

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.87

nivel: Liceu

El le promite celor " noua mesteri mari cu Manole 10 ", averi si ranguri daca vor reusi sa ridice manastirea, iar daca nu, ii va "zidi de vii chiar in temelii".
Cu gandul la marire si slava pe de o parte, la moarte pe de alta, mesterii se apuca de lucru. Curand insa descopera ca ceea ce inalta ziua se surpa noaptea. Zilele trec, la fel inaltarile ziua, surparile noaptea. Zadarnicia ii inne[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mesterul Manole

El le promite celor " noua mesteri mari cu Manole 10 ", averi si ranguri daca vor reusi sa ridice manastirea, iar daca nu, ii va "zidi de vii chiar in temelii".
Cu gandul la marire si slava pe de o parte, la moarte pe de alta, mesterii se apuca de lucru. Curand insa descopera ca ceea ce inalta ziua se surpa noaptea. Zilele trec, la fel inaltarile ziua, surparile noaptea. Zadarnicia ii innebuneste.
Istoviti, deznadajduiti, mesterii nu gasesc raspuns la framantarile lor. Dorinta de a-si vedea biserica terminata il copleseste pe Manole, intrebarile chinuitoare il mistuie.

In pragul disperarii Manole are un vis in care un glas ii spune ca manastirea nu va putea fi ridicata pana ce in temeliile ei nu va fi jertfita prima sotie sau sora care va sosi la locul constructiei.
Manole le vorbeste tovarasilor sai de acest vis si impreuna hotarasc sa zideasca pe cea dintai sotie sau sora care vine la manastire.
Astfel, inaltarea bisericii inseamna patima si mistuire, dar si pedeapsa si blestem. Biserica se cere, jertfa se cere.
Durerea lui Manole in momentul in care-si vede sotia venind spre manastire este de nedescris.

El se roaga lui Dumnezeau sa trimita o furtuna, o ploaie care s-o intoarca din drum, dar nimic nu poate sta in calea iubirii Anei pentru sotul ei. Daruirea ei invinge toate obstacolele.
Cu sufletul macinat de suferinta, Manole ia hotararea de a-si zidi sotia. Ana ia totul ca pe o gluma, dar pe masura ce zidul ii strange trupul, isi da seama ca e condamnata la moarte.
In lupta dintre om si destin, invinge implacabil destinul. Biserica se cere terminata.

Este victoria spiritului asupra trupului, asupra efemerului. Moartea Anei apartine doar acestei lumi, fizice, este moartea trupului, viata ei continua in superioritatea lumii spiritului, in corpul de piatra al cladirii pe care il insufleteste cu sufletul ei.
Manastirea se ridica, zidurile ei nu se mai surpa iar Negru Voda vine sa-si admire lucrarea. Ii intreaba pe mesteri daca ar putea ridica alta manastire mai frumoasa, iar la auzul raspunsului afirmativ, porunceste ca cei zece sa fie parasiti pe acoperisul manastirii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.