Mesopotamia

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Conditia particulara a acestei zone explica de ce cele mai timpurii culturi preistorice din sud sunt Eridu, Uruk si Djemdet Nasr. Nordul si parti din Mesopotamia centrala, situate la o altitudine superioara in raport cu nivelul marii si posedand resurse naturale mai mari, au evoluat mai de timpuriu si intr-un ritm din ce in ce mai alert. Astfel, din mezolitic (Shanidar), neoliticul preceramic (Gha[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mesopotamia

Conditia particulara a acestei zone explica de ce cele mai timpurii culturi preistorice din sud sunt Eridu, Uruk si Djemdet Nasr. Nordul si parti din Mesopotamia centrala, situate la o altitudine superioara in raport cu nivelul marii si posedand resurse naturale mai mari, au evoluat mai de timpuriu si intr-un ritm din ce in ce mai alert. Astfel, din mezolitic (Shanidar), neoliticul preceramic (Ghar-i-Khamarband, Qualat Jarmo) si ceramic (Muallafat, Hassuna, Samarra, Halaf, El Obeid) se constata o concentrare importanta de populatie si aparitia unor centre majore cum este cazul asezarilor halafiene de la Arpaciah, Ninive si fepe Gawra.

Ultima asezare se pare ca avea controlul asupra unei artere comerciale de mare interes care unea Mesopotamia cu Nord-Estul Afganistanului, mai exact, cu minele de lapis lazuli de la Badakshan. Functia acestui punct, cunoscut prin nivelele de locuire, mai multe temple succesive, prezenta hambarelor circulare si a unor necropole care contin si ofrande din lapis lazuli, apare cu evidenta. Nordul Mesopotamiei oferea si unele resurse naturale - paduri, piatra, unele minereuri. O alta caracteristica o constituie faptul ca zona nu depindea si nu era supusa revarsarilor celor doua fluvii.

In restul Mesopotamiei, bogatiile naturale sunt modeste sau neimportante Pentru antichitate. Vegetatia acvatica, putinii arbori, in principal curmalul, au Pretins un efort uman constant pentru a pune in valoare acest pamant. Numai asa se explica prosperitatea zonei si marea concentrare demografica, care au favorizat ?ezvoltarea urbana si aparitia statului. Regiunea centrala a Mesopotamiei era bogata n pasuni, in special, pe valea Diyalei. Aici au existat conditii favorabile pentru ezvoltarea pastoritului transhumant si, apoi, sedentarizarea unor grupe, la origine Predominant pastorale.

Este zona care a atras, fie dinspre spatiul arabic, fie dinspre cel sirian, valuri succesive de populatie semitica, care vor constitui o componenta etnica foarte de timpuriu instalata.
Cu toata lipsa de diversitate a resurselor naturale, pozitia geografica favorabila, tuJictia teritoriului mesopotamian ca spatiu de convergenta, stabilirea timpurie de relatii simbiotice cu platoul iranian au facut posibile nu numai dezvoltarea rapida, dar si crearea imaginii unui spatiu paradisiac.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.