Mesajul lui Buddha de la teroarea eternei reintoarceri la beatitudinea absolutului

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Cele patru "Adevaruri Nobile" contin miezul invataturii sale. El le-a predicat in prima sa cuvantare de la Benares, la scurt timp dupa Trezire, in fata celor cinci vechi insotitori ai sai (ss 149). Primul adevar priveste suferinta sau durerea (pali: dukkha). Pentru Buddha, ca si pentru majoritatea ganditorilor si religiosilor indieni de dupa Upanisade, totul este suferinta, intr-adevar, "nasterea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mesajul lui Buddha de la teroarea eternei reintoarceri la beatitudinea absolutului

Cele patru "Adevaruri Nobile" contin miezul invataturii sale. El le-a predicat in prima sa cuvantare de la Benares, la scurt timp dupa Trezire, in fata celor cinci vechi insotitori ai sai (ss 149). Primul adevar priveste suferinta sau durerea (pali: dukkha). Pentru Buddha, ca si pentru majoritatea ganditorilor si religiosilor indieni de dupa Upanisade, totul este suferinta, intr-adevar, "nasterea este durere, batranetea este suferinta, boala este suferinta, moartea este suferinta.

A fi unit cu ceea ce nu-ti place inseamna suferinta. A fi despartit de ceea ce-ti place [...], a nu poseda ceea ce doresti inseamna suferinta. Pe scurt, orice atingere cu (oricare din) cele cinci skandha implica suferinta" (Majjhima, I, 141). Precizam ca termenul dukkha, de obicei tradus prin "durere" sau "suferinta", are un sens mult mai larg. Diferitele forme de fericire sau chiar anumite stari spirituale obtinute prin meditatie sunt descrise ca fiind dukkha. Dupa ce facuse elogiul beatitudinii spirituale a unor asemenea stari yogice, Buddha adauga ca ele sunt "impermanente, dukkha, si supuse schimbarii" (Majjhima, 1,90). Ele sunt dukkha tocmai pentru ca sunt impermanente1.

Dupa cum vom vedea, Buddha reduce "eul" la o combinatie de cinci agregate (skandha) de forte fizice si psihice. Si el precizeaza ca dukkha inseamna, in cele din urma, toate cele cinci agregate2.
Al doilea adevar nobil identifica originea suferintei (dukkha) in dorinta, pofta sau "setea" (ianha) care determina reincarnarile. Aceasta "sete" cauta mereu noi satisfactii; se pot distinge: dorinta de satisfacere a placerilor simturilor, dorinta de perpetuare si dorinta de extinctie (sau autoanihilare). Sa remarcam ca dorinta de autoanihilare este condamnata la fel ca alte manifestari ale "setei", intr-adevar, fiind ea insasi o "pofta", dorinta de extinctie, care poate mana spre sinucidere, nu constituie o solutie, deoarece nu opreste circuitul etern al transmigrarilor.

Al treilea adevar nobil proclama ca eliberarea de durere (dukkha) consta in abolirea poftelor (tanha). Ea echivaleaza cu Nirvana, intr-adevar, unul din numele Nirvanei este "Stingerea setei"" (tatihakkhaya). in fine, al patrulea adevar reveleaza caile care duc la incetarea suferintei. Formuland cele patru Adevaruri, Buddha aplica o metoda a medicinei indiene, care intai defineste boala, apoi ii descopera cauza, pe urma decide suprimarea acestei cauze si in cele
1 Scolastica buddhista a distins trei feluri de dukkha: dukkha, suferinta obisnuita, dukkha, suferinta avand drept cauza schimbarea si dukkha ca stare conditionata (Visuddhimagga, p. 499; cf. W. Rahula, L'enseignement du Bouddha, p. 40). Dar deoarece totul este "conditionat"", totul este dukkha.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.