Mersul revolutiei in provincile romanesti

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Facultate

A fost elaborat un program revolutionar in care se insista asupra respon-Dilitatii ministeriale, libertatii de exprimare, alegerii unui domn responsabil, ntru secularizarea averilor Bisericii, eliberarea si improprietarirea taranilor prin spagubire. Programul era expresia compromisului intre fortele si curentele /olutionare.

El nu a vizat, din considerente de tactica si de strategi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mersul revolutiei in provincile romanesti

A fost elaborat un program revolutionar in care se insista asupra respon-Dilitatii ministeriale, libertatii de exprimare, alegerii unui domn responsabil, ntru secularizarea averilor Bisericii, eliberarea si improprietarirea taranilor prin spagubire. Programul era expresia compromisului intre fortele si curentele /olutionare.

El nu a vizat, din considerente de tactica si de strategie politica, in )d deschis, problema raporturilor cu Poarta otomana (desi articolul 1 din oclamatia de la Islaz se pronunta pentru un statut deosebit al raporturilor cu periul Otoman), unitatea si independenta nationala, mai ales ca Poarta si isia numisera comisari cu misiuni de informare in Tarile Romane, iar in isarabia erau semnalate concentrari de forte militare tariste.

Si in celelaltare provincii romanesti aflate sub opresiunea straina au avut ; mari adunari plebiscitare. La 20 mai 1848, la Cernauti, in prezenta unor prezentanti de frunte ai clerului, boierimii, si fruntasilor taranimii, dupa izbateri sustinute, au fost adoptate 12 dorinte, intre care, la loc de frunte, se Iau separarea Bucovinei de Galitia, conservarea nationalitatii romane si earea de scoli nationale, autonomia provinciala, defiintarea clacii si a dijmei, isfacerea de Mitropolia Ortodoxa de la Karlowitz si alegerea episcopului de atre un Congres bisericesc alcatuit din clerici si mireni.

La 15/27 iunie 1848, la jgoj, in Banat, sub presedintia lui Eftimie Murgu, o Adunare de 12 000 de ameni a decretat, intre altele, respectarea nationalitatii romanesti, oficializarea nbii romane, inarmarea poporului "dupa putinta in rastimp de 6 zile cu sfensive, iar dupa ce se va arma de catre stat, atunci sa paseasca ofensive".
Evenimentele din. Transilvania si activitatea guvernului Jtn Ta ' omaneasca (iunie-septembrie 1848). In Tara Romaneasca, revolutia trebuia a izbucneasca in mai multe centre deodata pentru a nu permite domnitorului

Gheorghe Bibescu sa actioneze pentru inabusirea ei. Revolutia s-a declansat insa, datorita masurilor autoritatilor, mai intai in Oltenia, la Islaz, la 9/21 iunie, si apoi in Bucuresti, la 11/23 iunie 1848. La Islaz s-a format primul guvern revolutionar, din care faceau parte Ion Heliade Radulescu, Stefan Golescu, Radu Sapca, Christian Teii, Nicolae Plesoianu. Tot aici s-a dat ciAZtire unei Proclamatii ce cuprindea proAZgramul aprobat ulterior, sub presiunea maselor, la 11/23 iunie, de catre Gheorghe Bibescu.

In zilele urmatoare, consulul general al Rusiei a protestat fata de acest act si a parasit Capitala. Aceasta l-a determinat pe Gheorghe Bibescu sa abdice si sa plece grabit din tara. S-a constituit, astfel, un nou guvern provizoriu in care intrau Ion Heliade Radulescu, Gheorghe Ma-gheru, Alexandru G. Golescu, C. A. Rosetti, Nicolae Balcescu. si altii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.