Merovingienii - Regnum Francorum

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.20

nivel: Liceu

Curtii merovingiene i-a fost refuzat meritul educatiei catolice a Radegondei, simplul fapt ca o sfanta putea sa provina, chiar si indirect, din lumea merovingiana, parand cu neputinta. S-a uitat totusi ca tocmai numarul ridicat al sfintilor, al caror nume era legat de originea atator biserici, a fost morivul pentru care in timpul Carolingienilor s-au auzit voci ce regretau ca in vremea lor nu mai [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Merovingienii - Regnum Francorum

Curtii merovingiene i-a fost refuzat meritul educatiei catolice a Radegondei, simplul fapt ca o sfanta putea sa provina, chiar si indirect, din lumea merovingiana, parand cu neputinta. S-a uitat totusi ca tocmai numarul ridicat al sfintilor, al caror nume era legat de originea atator biserici, a fost morivul pentru care in timpul Carolingienilor s-au auzit voci ce regretau ca in vremea lor nu mai exist sfinti!

Povestea acestei doamne indurerate de soarta familiei sale si de modul de viata al regelui, sotul sau, poate spune multe despre civilizatia profund catolica a nivelului social superior al regatului. Acolo, influenta episcopilor era deplina, iar ei stiau sa pretuiasca la adevarata valoare importanta printeselor asupra evolutiei moravurilor si pentru propagarea credintei.

Dupa cum a prevzut si Sfantul Avit, regatul franc a jucat un rol aparte in acest sens. Sfantul Nizier, numit in anii 526-527 episcop de Trier de catre regele Thierry, era inca in viata in anii 560 si ii recomanda printesei france Chlodosvinda, sotia regelui longobard Alboin, sa imite exemplul Clotildei si sa isi indrume sotul catre credinta catolica. Printesa ajunsa la longobarzii din Italia era de origine franco-burgunda:

Theodelinda era fiica lui Garibald - din familia Agilolfing - numit de Merovingieni duce al Bavariei.Succesul evanghelizarii anglo-saxonilor este legat si el de influenta dinastiei merovingiene. inceputul a fost facut de catre casatoria Berthei, fiica lui Charibert I, cu regele Kentului, Ethelbert; printesa dispunea pentru rugaciuni de o capela proprie - inchinata Sfantului Martin - iar cu ocazia interventiei in Anglia, Grigore cel Mare a apelat la sprijinul sau.

Sub influenta franca, micul regat, reintors la paganism, a revenit la credinta catolica. Fiul lui Ethelbert, Edbald, s-a casatorit cu o alta printesa merovingiana, Emma. Fiica Berthei, Aedilberga, s-a casatorit cu regele Northumbriei, Edwin, si a initiat evanghelizarea acestui mare regat din nordul Angliei.Episcopii din Galia i-au ajutat intotdeauna pe trimisii lui Grigore cel Mare in sarcinile lor, dovada sprijinului acordat fiind scrisorile adresate de papa regilor franci.

Se subliniaza adesea contributia anglo-saxonilor si a lui Bonifaciu la procesul de evanghelizare a partilor orientale ale regatului franc in sec. al VIIl-lea, rolul avut de Merovingieni si de Galia in crestinarea anglo-saxonilor in sec. al VI-lea si al VII-lea fiind trecut insa sub tacere.S-a pstrat o parte a corespondentei regilor franci cu impratii si cu Grigore cel Mare, izvoare care demonstreaza rolul jucat de dinastia merovingiana atat in lumea catolica, cat si in istoria Bisericii din Galia - de exemplu cand bisericile din Arles si Vienne se luptau pentru a obtine "primatul" in Galia.

Documentele, actele si diplomele de numire a inaltilor functionari continua obiceiul administratiei romane si ofera o imagine diferita de cea a povestirilor pline de culoare ale lui Grigore din Tours, observandu-se in special integrarea stricta a regilor francilor, reges francorum, `n lumea ierarhica a Imperiului Roman, ei purtand titlul de excellentissimi, praecellentissimi, gloriosissimi. imparatul i se adresa regelui cu calificativul vir gloriosus, iar rex Francorum folosea pentru el insusi termenul de eminentia, `n timp ce pentru a-1 evoca pe imparat folosea titlurile care ii erau rezervate in exclusivitate, pe cele de clementissimus si de serenissimus.

De asemenea, `mparatul era mentionat primul, inaintea regelui si uneori era numit chiar "Parintele nostru". Cea mai inalta distinctie posibila era un cuvant adaugat pe scrisoare chiar de mana imparatului. "Ruda preacrestina si preaiubita", regele franc putea fi mandru ca fusese primit in "familia regilor" creata de imparatul roman. Chiar si Carol cel Mare, in momentul in care demnitatea sa imperiala a fost recunoscuta de catre Imperiul Bizantin, a fost numit "fratele meu", formula folosita in continuare de impratii Frantei, Rusiei si Austriei la inceputul sec. al XIX-lea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.