Merovingienii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Partajele succesorale au fost criticate si au fost considerate deosebit de d\unatoare, existenta lor tr\dand o ignoranta barbara a notiunii de stat. Nu s-a acordat insa nici o atentie faptului ca ele nu au impiedicat expansiunea unui regnum Francorum, considerat intotdeauna ca "unul si indivizibil", rangul sau de prima putere in Occident fiind sesizat si de Constantinopol.

Chiar da[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Merovingienii

Partajele succesorale au fost criticate si au fost considerate deosebit de d\unatoare, existenta lor tr\dand o ignoranta barbara a notiunii de stat. Nu s-a acordat insa nici o atentie faptului ca ele nu au impiedicat expansiunea unui regnum Francorum, considerat intotdeauna ca "unul si indivizibil", rangul sau de prima putere in Occident fiind sesizat si de Constantinopol.

Chiar daca le semnalau imperfectiunile, reale sau judecate astfel doar pe baza propriului lor gust, contemporanii "romani" - in Imperiu scriau in general in greac\ si in mod normal ii priveau pe barbari cu un ochi pe jumatate dispretuitor si pe jumatate amuzat - manifestau un respect surprinzator pentru franci. in capitolele consacrate de Agathias (536-S82) razboaielor imparatului Iustinian in Italia, exista despre poporul franc si despre regii sai pasaje de cel mai mare interes. Contemporan in parte cu evenimentele, autorul era foarte bine informat de compatriotii greci din Marsilia, oras care din 536 era controlat de Merovingieni.

"Acesti franci, scria Agathias, nu sunt nomazi asa cum sunt adesea barbarii. Ei folosesc administratia si legile romane, au in comun cu romanii dreptul casatoriei si cultul lui Dumnezeu. Ei au functionari si preoti, fiind se pare atat de civilizati si de cultivati pentru un popor barbar incat nu se disting cu adevarat de romani decat prin limba si prin vesmintele lor. Ceea ce admir cel mai tare la ei este dreptatea si unitatea lor. {i in trecut, dar si intr-o perioada mai putin indepartata, regatul lor a fost impartit intre trei si chiar mai multi regi. Pentru ei insa, divizarea nu a fost un motiv suficient de intemeiat pentru izbucnirea unui razboi civil.

Bineinteles, regii s-au amenintat unul pe altul, iar trupele au fost convocate. Ajunsi fata in fat\, francii au preferat sa se impace si i-au obligat si pe regi s\ actioneze la fel, la ei neobisnuindu-se ca statul sa fie pus in dificultate din cauza unor neintelegeri intre regi. De aceea francii sunt putemici si au legi stabile, nu si-au pierdut pamanturile, dar au cucerit in schimb altele." Dupa esecul fratelui lor Clodomir, invins si omorat de burgunzi in 525, fiii lui Clovis s-au aliat si intre 532 si 534 francii au cucerit regatul burgund.

Francii ar fi putut fi pentru Iustinian niste aliati ideali in razboiul purtat impotriva succesorilor lui Theodoric. ~n 536-537, ostrogotii le-au cedat insa francilor toate teritoriile de la nord de Italia si, ca urmare, nu se mai puteau astepta la un ajutor foarte eficace din partea lor. Ostrogotii nu doreau sa fie prinsi in cleste in urma unei aliante dintre Constantinopol si franci, care au ocupat fara cea mai mica impotrivire Provence, partea sudica a Alamaniei, si Bavaria pana la Alpii orientali. Galia de nord, ale carei legaturi cu sudul si cu Mediterana fusesera intrerupte in secolul trecut de alianta dintre Ricimer si vizigoti, a atins astfel marea.

Cu exceptia "Gotiei" din Languedoc si a partilor nesupuse din regiunile gascone si bretone, Galia era unificata.Mai intai singur si apoi aliat cu fratele sau Clotar si cu saxonii, Thierry, fiul cel mai mare al lui Clovis, a reusit sa ii invinga in 531 pe turingi si pe regele lor Herminafrid. Acest mare regat, care a dominat mult timp comertul dintre Imperiu si Baltica, se intindea de la Elba pan\ la Main si Dunare, si a fost impartit intre invingatori, intre saxoni si franci. Estul a cazut in curand sub loviturile avarilor si ale slavilor.

Se pare ca tot atunci o parte a saxonilor a devenit dependenta de regatul franc. Cu exceptia teritoriilor p\gane ale "Saxoniei libere" si ale regiunilor ocupate de frizoni, din 537 francii st\paneau intreaga Germanie.Un episod legat de sfarsitul regatului turing ne pernute sa intelegem si alte aspecte ale lumii france. Din prada lui Clotar facea parte si Radegonda, fiica regelui Berthachar, fratele lui Herminafrid. Nascut\ in 518, tanara fata a fost educata in Picardia la Athies, o villa regal\ a lui Clotar. Dupa moartea reginei Ingonda, Clotar s-a casatorit cu Radegonda (in 538), retrasa in 555 de la curte si hirotonisita diacona de catre Medard, episcopul de la Noyon.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.