Merise - Metoda de proiectare a sistemelor informatice

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.50

nivel: Facultate

Modelul conceptual al datelor
Modelul conceptual utilizeaza o abstractizare prin relatie, recunoscuta de ISO ca fiind o apropiere de modelul ENTITATE-RELATIE. Modelul conceptual al datelor reprezinta o structura generala si logica a bazei de date, structura care este independenta de software-ul utilizat sau de structura de stocare a datelor.

Un model conceptual al datelor pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Merise - Metoda de proiectare a sistemelor informatice

Modelul conceptual al datelor
Modelul conceptual utilizeaza o abstractizare prin relatie, recunoscuta de ISO ca fiind o apropiere de modelul ENTITATE-RELATIE. Modelul conceptual al datelor reprezinta o structura generala si logica a bazei de date, structura care este independenta de software-ul utilizat sau de structura de stocare a datelor.

Un model conceptual al datelor presupune:reprezentarea organizarii datelor intr-un format grafic care poarta denumirea de diagrama entitate-asociere;verificarea validitatii modelarii datelor;generarea unui model fizic al datelor care specifica modul de implementare a bazei de date.

MCD corespunde unei structuri generale a datelor acceptata de toti utilizatorii potentiali. Rezultatul final al activitatii de modelare la acest nivel nu este o reprezentare a unui SI real, ci reprezinta o viziune abstracta a acestuia, reprezentare ce poate lua fie o forma grafica (de cele mai multe ori), fie matematica, verbala sau mentala.

MCD are o forma abstracta si formalizata si poate contine erori datorate:
- spiritului de observare si subiectivitatii observatorului;
- metodelor de observare folosite;
- tehnicilor, instrumentelor si metodelor de modelare.

Pentru a se inlatura erorile de conceptie a modelului este bine ca la procesul de observare sa participe mai multi membri ai echipei, fiecare dintre acestia realizand cate un model. Modelele astfel realizate sunt supuse confruntarii, care in urma unor analize pot duce la identificarea eventualelor erori de reprezentare. De asemenea, este important ca modelele utilizate sa respecte normele si standardele recunoscute.

Identificarea principalelor obiecte care stau la baza modelului conceptual de date, dpdv al metodei MERISE, se refera la notiunile de entitate si asociere.Entitatea este un obiect material sau abstract al realitatii modelate, caracterizat de o existenta proprie, cu o identitate proprie, si cu anumite proprietati care il fac identificabil in raport cu alte obiecte ce prezinta acelasi comportament.

Proprietatile definitorii ale unui obiect se numesc atribute.Atributele sunt percepute, dpdv informatic, ca variabile ale datelor, caracterizate prin natura valorilor pe care le pot lua acestea la un moment dat. Astfel, atributul poate fi numeric, alfanumeric, sir de caractere.

Dpdv al modului de reprezentare a informatiei, atributele pot fi:
1)elementare - reprezentarea datei este indivizibila in raport cu informatia pe care o reprezinta. Aceste atribute se mai numesc si atribute atomice;
2)compuse - se pot descompune in mai multe atribute elementare (ex: adresa).

Dpdv al realitatii modelate, atributele pot fi:
1)optionale - daca atributul respectiv nu poate prezenta o valoare la un moment dat (ex. limbi straine cunoscute);
2)obligatorii - trebuie sa prezinte neaparat o valoare. Aceste atribute sunt folosite in special la identificarea univoca a unei entitati.

Dpdv al valorilor pe care le pot lua la un moment dat, atributele pot fi:
1)multivaloare - atunci cand valoarea pe care o poate lua un atribut, la un moment dat, prezinta mai multe realizari concomitente pentru aceeasi entitate (ex. limbi straine cunoscute - o persoana poate cunoaste engleza, franceza si germana);
2)monovaloare - prezinta doar o singura valoare pentru atributul respectiv.

Dpdv al rolului pe care il indeplineste atributul respectiv in cadrul modelului, atributele pot fi:
1)chei candidate - sunt acele atribute care prin natura lor pot juca rolul de cheie primara sau de identificator in cadrul unui tip de entitate,
2)cheie primara (identificator) - reprezinta acel atribut sau grup de atribute care reuseste, prin valorile pe care le ia, sa identifice in mod singular o entitate din multimea entitatilor care prezinta acelasi comportament. Rezulta ca o cerinta esentiala pentru valorile pe care le poate lua acest gen de atribut este unicitatea. Ex. CNP

3)cheie externa - reprezinta un atribut sau o multime de atribute definite pe aceeasi multime de valori ca si cheia primara, rolul sau fiind acela de a putea stabili o asociere (legatura) intre doua sau mai multe tipuri de entitati, care, in realitatea modelata, interactioneaza intre ele.

In realitate, pot exista mai multe atribute care pot juca rolul de identificator pentru un tip de entitate. Ex. pentru societati comerciale: codul unic de inregistrare (CUI), numarul de inregistrare, codul IBAN. De aceea, atributul care joaca rolul de identificator (cheie primara) trebuie sa indeplineasca concomitent mai multe cerinte:
a) nu trebuie sa existe doua valori identice in multimea valorilor pe care le poate lua acel atribut;

b) cheia primara nu poate avea valoarea NULL. Valoarea NULL nu este valoarea zero, ci arata ca pentru atributul respectiv nu s-a introdus nicio valoare;
c) valoarea pe care o poate lua o cheia primara nu trebuie sa se modifice. In exemplul de mai sus codul IBAN nu respecta aceasta conditie;

d) dimensiunea campului cheie primara trebuie sa fie cat mai redusa. In exemplul de mai sus numarul de inregistrare la Registrul Comertului are 13 caractere, iar CUI este format din 7 caractere.
Tinand cont de aceste cerinte se alege acel atribut sau grup de atribute care sa joace rolul de identificator al unui tip de entitate (cheia primara). Simbolizarea atributului cheie primara se realizeaza prin sublinierea acestuia printr-o linie continua.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.