Mercantilismului

2x puncte

categorie: Economie

nota: 9.57

nivel: Liceu

Particularități naționale:

a) Mercantilismul comercial englez este reflectat, în special în lucrarea lui Thomas Mun intitulată „Tezaurul Angliei în comerțul exterior sau balanța comerțului exterior”.În această carte el tratează chestiuni monetare și comerțul exterior. Cartea conține teoria clasica a balanței comerciale,susținând că balanța comerțului nu se reduce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mercantilismului

Particularități naționale:

a) Mercantilismul comercial englez este reflectat, în special în lucrarea lui Thomas Mun intitulată „Tezaurul Angliei în comerțul exterior sau balanța comerțului exterior”.În această carte el tratează chestiuni monetare și comerțul exterior. Cartea conține teoria clasica a balanței comerciale,susținând că balanța comerțului nu se reduce doar la compararea importurilor și exporturilor, ci adăugarea la contul exportului a profitului comercianților, iar la contul importului trebuie să se considere doar prețurile de vânzare în Anglia, scăzându-se taxele de vamă și accizele.

În afară de acestea mai trebuie adăugate la pasiv sumele cheltuite în străinătate și câștigurile realizate de comercianții străini în Anglia, iar la activ trebuie ținut cont de cheltuielile făcute de străini în Anglia și de veniturile comercianților englezi în străinătate. Thomas Mun lărgeste balanța comercială la o balanță de plăți. Moneda este analizată în strânsă legătură cu comerțul: banul ajută comerțul, iar comerțul sporește bogăția în bani. În noțiunea bogăție autorul distinge trei componente: averea naturală, averea artificială și averea mobilă. Mun recomandă statului stabilirea artificială a sistemelor de dobânzi, menținerea și promovarea unor dobânzi ridicate pentru formarea capitalurilor pentru a putea dezvolta producția.

Josias Child va aduce rectificări teoriei lui Mun cu privire la „dobânzile ridicate”, contraargumentând că prețul banilor împrumutați reprezintă sufletul comerțului, iar pentru o balanță comercială activă este necesară reducerea dobânzii și nu creșterea ei, precum și simplificarea operațiunilor comerciale pentru sporirea capitalului comercial.

Un alt mercantilist cu un rol foarte important a fost Gresham Sir Thomas care a operat pe piața schimburilor pentru a micșora fluctuațiile cauzate de neplata împrumuturilor sau a dobânzilor. El a înțeles puterea pe care o avea guvernul în modificarea ratei de schimb și chiar a sugerat crearea unui bilanț echilibrat de schimb. Gresham a fost cel care a sfătuit-o pe regina Elisabeta I să bată monedă cu un conținut de metal inferior. Acestea au determinat mai târziu asocierea numelui lui cu principiul monetar cunoscut sub numele de „legea lui Gresham”, care poate fi rezumată în fraza „moneda rea alungă din circulație moneda bună”
.
b) Mercantilismul industrialist francez (colbertismul) este axat pe ideea dezvoltării industriei franceze pentru creșterea competitivității ei pe plan extern prin tarif vamal protecționist viguros. Colbertismul va face apel la stat pentru a sprijini dezvoltarea manufacturilor, valorificarea bogățiilor țării prin munca locuitorilor săi. Jean Baptiste Colbert, ministru de finanțe al Franței în perioada 1661 – 1683, a devenit celebru pentru dorința sa de a face ordine în domeniul financiar și monetar.

Pe plan intern a practicat intervenția masivă a statului pentru a edifica și întări industria cât și pentru a reglementa activitatea economică. Stabilește raportul argint/aur la 15/1 și trece corporațiile și fabricile în subordinea regelui. Pe plan extern a impus restrângerea importurilor și stimularea exporturilor,mai ales a produselor manufacturate, impunând prime de export, cu scopul de a realiza o balanța comercială activă. Mercantilismul francez prezintă paradoxul de a fi mai puțin bogat în teoreticieni decât cel britanic, dar are meritul de a fi pus în practica sa probleme fundamentale ale Economiei Politice cum ar fi: de unde vine bogăția națională sau care este producția cea mai avantajoasă pentru societate. Răspunsul a fost aproape unanim: INDUSTRIA, pentru dezvoltarea căreia s-au făcut numeroase investiții și reforme.

c) Cameralismul german are ca principiu tutela statului, iar tendințele populaționiste îi sunt specifice. Mercantiliștii germanii au militat pentru dezvoltarea producției industriale și agricole, a comerțului și pentru creșterea populației. Datorită faptului că Germania medievală era fărâmițată în numeroase state mărunte și izolate, viața și știința economică nu a putut ajunge la nivelul celei engleze sau franceze.

O altă trăsătură a fost politica de sporire a producției agricole, vizând îmbunătățirea aprovizionării populației cu produse agro-alimentare. Politica mercantilistă germană s-a inspirat din politica orășenească, organizând în mod unitar corporațiile, viața orașelor și economia națională, având în vedere interesele principilor care erau interese fiscale. Transformarea statului feudal într-unul modern, absolutist, a reclamat perfecționarea aparatului fiscal și formarea unui corp de funcționari bine instruit și bine articulat.

Germanii au adoptat politica economică a Franței, implicit principiile mercantiliste. Mercantiliștii germani considerau banii cel mai important factor de producție și ajutor al circulației și n-au văzut în ei întruchiparea bogăției, precum s-a întâmplat în cazul celorlalte popoare. Grija lor permanentă a fost stimularea producției, mai ales a agriculturii, dar și a industriei. Principalii reprezentanți au fost: J.H.G. von Juste, J. von Sonnenfels și Kaspar Klock.

În concluzie putem spune că mercantilismul matur privește balanța plăților externe de pe pozițiile capitalismului. Înțelegând că „banii nasc pui”, mercantiliștii au apreciat că banii nu trebuie să staționeze,ci, să se afle mereu într-o mișcare continuă. Ei trebuie aruncați mereu în circulație pentru a se întoarce mai mulți.

3)Mercantilismul târziu:

Mercantilismul târziu apare în sec. XVIII, fiind caracteristic Angliei și marchează trecerea spre liberalismul economic. Autorii englezi au început să susțină mecanismele economiei de piață, ei pronunțându-se pentru o reglementare mai redusă a economiei de către stat, ca și pentru reducerea importanței asociațiilor meseriașilor. Începând cu sec. al XVIII-lea cercetările economice au căpătat noi caracteristici cum ar fi: tendința unor soluții mai liberale în organizarea economică a națiunilor, problemele referitoare la bani și la rata dobânzii devin mai importante, iar studiile economice devin mai analitice.

Reprezentanți principali au fost: William Petty și Richard Cantillon. William Petty fost un economist și statistician a cărui contribuție principală la economia politică a fost a fost lucrarea „Tratat asupra impozitelor și contribuțiilor” în care analizează rolul statului în economie și teoria valorii muncii. El considera, spre deosebire de liberalii de după Adam Smith că, menținerea unui nivel înalt al angajării prin politici monetare și fiscale și prin lucrări publice, este o datorie a statului. Tot în această lucrare argumentează că munca necesară pentru producție reprezintă principala determinantă a valorii de schimb.

Richard Cantillon devine cunoscut și faimos prin lucrarea sa „Eseu asupra naturii comerțului în general”. Această lucrare este descoperită în urma unui incendiu în care Cantillon își pierde viața. Această lucrare conține o teorie a salariului relativ care a fost folosită de Adam Smith. De asemenea mai cuprinde și propria teorie asupra salariilor, prețurilor și dobânzii; circulația banilor, rolul metalelor prețioase în economia națională și alte subiecte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.